Scriitorul Borik Akunin sustine ca sistemul politic rus actual, numit "putinism", nu va rezista mult timp, mentionand ca Rusia "se afunda in tenebre", relateaza AFP.

"Ma tem ca pretul care va trebui platit pentru schimbarea regimului va fi ridicat", spune el intr-un interviu acordat AFP, cu ocazia festivalului Joseph Conrad, organizat la Cracovia, in sudul Poloniei, in semn de omagiu pentru scriitorul britanic de origine poloneza. "Nu exista nicio indoiala ca acest regim va disparea, pur si simplu pentru ca este extraordinar de ineficient, este un anacronism istoric", adauga scriitorul, "parintele" detectivului Erast Fandorin, un amestec de James Bond si Sherlock Holmes in Rusia tarilor, inainte de Revolutia din 1917.

Nu exista nicio indoiala ca acest regim va disparea.

Intrebat despre aparenta eficienta a puterii ruse in Ucraina, Akunin spune ca "nu stie foarte bine ce se petrece acolo", dar se declara convins ca "amenintarea rusa reprezinta un factor de consolidare a natiunii ucrainene". Problema principala Ucrainei este "aceeasi ca in Rusia: coruptia", adauga el.

Akunin, care scrie o istorie a Rusiei in opt volume - dintre care doua au fost deja publicate - povestita intr-un limbaj simplu, accesibil marelui public, crede, ca istoric, ca mentalitatea natiunii ruse de astazi se explica prin ratiuni foarte vechi. "Totul pleaca de la Hoarda de Aur. Statul rus de astazi este mostenitorul Imperiului lui Ginghis Han mai degraba decat al Bizantului", afirma el.

Rusia, guvernata de "arestocratie"

"Nu este nici bine nici rau, iar in anumite situatii aceasta prezinta avantaje. Imperiul este sacralizat, puterea este sacralizata, viata oamenilor nu se supune legii, ci ordinelor", considera Akunin, pentru care Rusia actuala este guvernata de "arestocratie", sau, mai bine zis, de un grup de oameni care isi rezolva problemele arestandu-i pe cei care ii deranjeaza.

Scriitorul considera ca aceasta putere se sprijina in special pe trei grupuri sociale: politia si serviciile speciale, oligarhii aliati Kremlinului si functionarii corupti. Intrebat despre sondajele care ii acorda o foarte mare popularitate presedintelui Vladimir Putin, el afirma ca majoritatea rusilor nu sunt interesati de politica si, atunci cand sunt intrebati daca il sustin pe liderul de la Kremlin, raspund mecanic "da", doar pentru a avea parte de liniste.

Scriitorul, care a participat la manifestatiile anti-Putin de la Moscova, se arata revoltat de situatia opozantului Aleksei Navalnii, avocat si politician, care a petrecut sase luni in inchisoare, acuzat de deturnare de fonduri "in urma unui dosar fabricat in intregime".

Eu nu as sti cum sa raman obiectiv vorbind despre Lenin sau despre Stalin.

"Este o rusine ca firma Yves Rocher (pretinsa victima a deturnarii - n.r.) s-a amestecat in aceasta poveste. Franta este o democratie, dar piata rusa este importanta pentru Yves Rocher", considera scriitorul. Un purtator de cuvant al firmei Yves Rocher Vostok, filiala rusa a grupului francez, a dezmintit "formal" pentru AFP ca societatea ar fi pornit "initiativa procesului impotriva lui Navalnii". "Autoritatile ruse se afla la originea procesului", a subliniat purtatorul de cuvant.

Seria de carti a lui Boris Akunin despre istoria Rusiei acopera secolul al IX-lea, pana in 1917. Totusi, istoria recenta este cea care a lasat urme profunde in societatea rusa? "Da, dar eu nu as sti cum sa raman obiectiv vorbind despre Lenin sau despre Stalin", recunoaste scriitorul. "Despre acesta din urma, se va putea vorbi doar atunci cand nu va mai putea reveni, iar in prezent asistam, de fapt, la un fel de renastere a stalinismului", conchide Boris Akunin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri