Jean-Claude Junker, care va conduce noua Comisie Europeana, isi preia oficial mandatul sambata, la Bruxelles, prima oara in cadrul unui Executiv cu doi lideri, relateaza AFP.

Fostul premier conservator luxemburghez Jean-Claude Juncker, in varsta de 59 de ani, se va instala intr-un birou de la etajul 13 din Berlaymont, unde se afla sediul Comisiei Europene. Prim-vicepresedintele social-democrat olandez, Frans Timmermans, in varsta de 53 de ani, si ceilalti comisari, vor avea birourile la etajele inferioare din aceeasi cladire, relateaza Mediafax.

"Presedintele sunt eu", a asigurat Juncker, la votul de investire a Comisiei Europene desfasurat in Parlamentul European la 22 octombrie. "I-am delegat insa o parte dintre prerogative vicepresedintelui. Frans Timmermans este bratul meu drept si sper ca va fi, in egala masura, si mana mea stanga", a adaugat el. Juncker a dorit, astfel, sa-si confirme rolul central in conducerea Comisiei Europene, dar, in egala masura, si dorinta unei colaborari stranse intre socialisti si conservatori.

Declaratia sa i-a pus insa pe ganduri pe functionarii europeni. Jean-Claude Juncker a parut in anumite momente obosit. "Resimte inca dureri la spate si la genunchi in urma accidentului de masina din 1989", au explicat persoane apropiate. In plus, a fost extrem de afectat de violenta campaniei pentru alegerile europene, cand a fost nevoit sa raspunda unor acuzatii de abuz de bauturi alcoolice.

CE nu va fi "valetul Parlamentului European"

Aluziile sale cu privire la "absentele" de la Bruxelles, dorinta de a-si pastra domiciliul in Luxemburg si de a-si limita deplasarile oficiale alimenteaza sentimentul unui "presedinte part-time" la Comisia Europeana. Pe de alta parte, Jean-Claude Juncker a dorit sa formeze o Comisie cu o foarte pronuntata componenta politica. De altfel, Comisia Europeana este formata din patru fosti premieri, doi fosti ministri de Externe, doi fosti ministri ai Economiei si sapte fosti membri ai Executivului european in exercitiu. "Nu va fi nici un secretariat general al Consiliului European" si nici "valetul Parlamentului European", a avertizat Juncker.

Frans Timmermans va fi coordonatorul echipei Comisiei Europene. Fin diplomat, poliglot, fostul sef al diplomatiei olandeze a facut o impresie foarte buna la audierea in comisia de specialitate din Parlamentul European si este deja considerat de mai multi oficiali europeni drept adevaratul sef al Comisiei Europene.

Structura Comisiei, "machiavelica"

Astfel, eliberat de conducerea tehnica a structurii europene, Jean-Claude Juncker, un european convins, ar putea continua "sa faca politica" si sa joace un rol de arbitru, a comentat un oficial european. Ramane sa fie convins de acest lucru Martin Selmayr, seful de cabinet al lui Jean-Claude Juncker, considerat "eminenta cenusie" a presedintelui Comisiei Europene. Tanarul functionar german si-a folosit din plin talentul pentru alegerea lui Juncker la conducerea Comisiei, in urma unei campanii pline de capcane, marcata de opozitia cancelarului german Angela Merkel si a premierului britanic David Cameron.

Fost purtator de cuvant, promovat sef de cabinet de fostul comisar pentru Justitie Viviane Reding, Selmayr, in varsta de 43 de ani, de profesie jurist, cunoaste perfect Comisia Europeana. El a gandit noua structura a Comisiei, in cadrul careia comisarii sunt coordonati de vicepresedinti, ceea ce ii permite presedintelui si cabinetului sau sa adopte o pozitie de arbitru si sa mentina controlul.

Noul dispozitiv al Comisiei, care a fost motiv de dispute, este considerat "pervers" si "machiavelic" de numerosi eurodeputati. "Nu am nimic din Machiavelli. Sunt un crestin-democrat german", s-a aparat Martin Selmayr. Tragand sforile in culise de mai multe luni, el intentioneaza insa sa continue sa-si foloseasca influenta, in special in ceea ce priveste numirile in cadrul Comisiei, potrivit mai multor surse europene.

In cadrul Comisiei Europene, Martin Selmayr are insa numerosi dusmani, care-i pandesc greselile. Decizia lui de a rescrie, fara sa o consulte, raspunsurile pregatite de suedeza Cecilia Malmstrom inaintea audierilor din comisia de specialitate din Parlamentul European, a ofensat-o pe noul comisar pentru Comert, care gestioneaza si dosarul sensibil al negocierilor comerciale cu Statele Unite. Incidentul a provocat tensiuni serioase in cadrul Comisiei, chiar inainte ca noul Executiv sa-si preia mandatul. "Aceasta a fost metoda Selmayr", a explicat unul dintre criticii sefului de cabinet al lui Jean-Claude Juncker.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri