Autoritatile ucrainene au deschis duminica o ancheta penala pentru tentative de "preluare a puterii" si "schimbare a ordinii constitutionale", in contextul alegerilor organizate de separatistii prorusi in estul Ucrainei, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Ancheta a fost demarata in urma "actelor vizand schimbarea ordinii constitutionale si preluarea puterii", a anuntat un oficial al serviciului ucrainean de securitate (SBU), Markian Lubkivski, pe pagina de Facebook a SBU, calificandu-i pe reprezentantii republicilor autoproclamate Donetk si Lugansk drept "teroristi".

Alegatorii din regiunile separatiste din estul Ucrainei voteaza duminica pentru a-si alege presedintii si Parlamentele, pe fondul intensificarii confruntarilor, intr-un scrutin sustinut de Moscova, dar denuntat de occidentali si care va complica eforturile de pace. Sectiile de vot s-au deschis la ora 5.00 GMT (7.00, ora Romaniei) in republicile Donetk si Lugansk, autoproclamate in aprilie de separatistii prorusi si nerecunoscute, care intentioneaza astfel sa isi afirme legitimitatea si sa se indeparteze de Kiev.

Daca Rusia a anuntat deja ca va recunoaste rezultatul acestor alegeri, Kievul, Uniunea Europeana si Statele Unite au afirmat ca acest scrutin nu are nici o valoare. Presedintele ucrainean Petro Porosenko a denuntat "pseudoalegerile pe care teroristii si banditii vor sa le organizeze in teritoriile ocupate".