"Consider alegerile desfasurate astazi drept un nou obstacol in procesul de pace din Ucraina", a declarat noua sefa a diplomatiei europene, Federica Mogherini, potrivit unui comunicat. In opinia lui Mogherini, alegerile de duminica din estul Ucrainei "incalca litera si spiritul" acordurilor incheiate in septembrie, la Minsk, intre Kiev si separatisti.

Aceste acorduri prevad organizarea unor alegeri la inceputul lui decembrie, in conformitate cu legislatia din Ucraina, potrivit Mediafax. Mogherini a declarat ca alegerile prevazute prin acordurile de la Minsk constituie "o cale legitima" de a desemna autoritatile locale in aceste regiuni din estul Ucrainei.

Indemn toate partile sa colaboreze.

"Indemn toate partile sa colaboreze in vederea organizarii unor astfel de alegeri", a adaugat ea.
Alegatorii din regiunile separatiste din estul Ucrainei au votat duminica pentru a-si alege presedintii si Parlamentele, pe fondul intensificarii confruntarilor, intr-un scrutin sustinut de Moscova, dar denuntat de occidentali.

Potrivit unui exit-poll anuntat de separatisti, alegerile prezidentiale din regiunea Donetk au fost castigate de premierul in exercitiu, Aleksandr Zaharcenko, care ar fi obtinut 81,3 la suta din voturi. Rusia a anuntat ulterior ca "respecta" rezultatele alegerilor legislative si prezidentiale din regiunile separatiste din estul Ucrainei.