Polonia intentioneaza sa isi procure un sistem de aparare antiaeriana alcatuit din rachete cu raza scurta de actiune, si a invitat luni producatori de rachete sol-aer sa initieaza un "dialog tehnic" in acest sens, conform unui comunicat al Ministerului Apararii, citat de AFP.

Acest sistem ar trebui sa faca parte din asa-numitul "scut antiracheta si antiaerian" al Varsoviei, alcatuit din rachete cu raza de actiune foarte scurta, scurta si medie. Costul proiectului a fost estimat la aproximativ 30 de miliarde de zloti (7,1 miliarde de euro), in contextul in care Varsovia a anuntat anterior ca intentioneaza sa cheltuiasca in urmatorii zece ani 140 de miliarde de zloti (33,6 miliarde de euro) cu modernizarea armatei, arata Mediafax.

Furnizorul noului sistem de aparare antiaeriana va fi cunoscut in 2016, au afirmat oficiali din cadrul ministerului polonez, citati de agentia de presa PAP.

Criza din Ucraina, un semnal de alarma

Aceste masuri au fost adoptate in contextul ingrijorarilor provocate de criza din Ucraina si amenintarea pe care ar putea sa o reprezinte Rusia. Astfel, Polonia a anuntat recent ca va consolida, in urmatorii ani, prezenta militara in estul tarii, la frontiera cu Ucraina.

Planul prevede suplimentarea efectivelor militare in bazele situate in estul tarii si investitii in infrastructura regionala. Trebuie trase invataminte" de pe urma crizei din Ucraina, a declarat ministrul polonez al Apararii, Tomasz Siemoniak.

Citeste si:
Rusia avertizeaza asupra riscului unui razboi nuclear
Rusia avertizeaza asupra...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia: Explozie la un laborator care detine mostre de Ebola si variola