Criza refugiatilor din Ucraina este unul dintre efectele conflictului cu separatistii prorusi care a dominat estul tarii in ultimele luni. Recentele alegeri parlamentare nu au schimbat cu mult atitudinea locuitorilor tarii, care continua sa plece din Ucraina. wall-street.ro va prezinta tarile care au primit cei mai multi refugiati ucraineni, potrivit Global Post.

La inceputul lunii septembrie, Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) estima ca in jur de 260.000 de ucrainene au plecat din tara dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si conflictul care a urmat.

Alegerile parlamentare anticipate din Ucraina, care au avut loc pe 26 octombrie, au avut rezultate care i-au defavorizat atat pe radicalii de stanga, cat si pe cei de dreapta, favorabili moderatilor pro-occidentali. Partidul Comunistilor din Ucraina nu a depasit pragul electoral cu rezultatele de 3,4%.

Nici alegerile prezidentiale din regiunile separatiste autoproclamate Donetk si Lugansk nu au adus cetatenilor mai multa stabilitate. Guvernele occidentale si Kievul au denuntat aceste alegeri, despre care au spus ca au violat acordul de incetare a ostilitatilor de pe 5 septembrie. Rusia a raspuns insa prin sustinerea celor doua regiuni.

In ciuda acestor alegeri, criza umanitara din Ucraina nu este nici pe departe aproape de final. Estimarile recente ale ONU arata ca numarul refugiatilor a crescut la peste 430.000. Potrivit OCHA, circa 5,2 milioane de ucraineni locuiesc in zone afectate de conflict, iar expertii estimeaza ca numarul celor care vor fi relocati va creste pe masura ce conflictul se intensifica.

Problema nu a ramas insa una strict nationala, avand in vedere ca multi ucraineni au plecat in tarile vecine. Cel mai mare numar de cetateni a ales ca destinatie Rusia. Iata care este situatia in tarile din jurul Ucrainei, respectiv Rusia, Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania si Moldova si cum sunt distribuiti cei 439,892 de refugiati ucraineni.

Parlamentul ucrainean a adoptat recent o lege prin care procesul de indentificare a refugiatilor ucraineni si ajutarea lor ar putea fi mai facil, considera specialistii de la OCHA.

Comunitatea internationala face lobby pentru inregistarea online in Kiev.

"Din pacate, procedura actuala implica multa birocratie , ceea ce scade eficienta si determina intarzieri. Monitorizarea Natiunilor Unite arata ca un singur functionar poate inregistra in media 16 aplicanti pe zi, iar acestia trebuie sa astepte la doua cozi pentru a se inregistra si a primi ajutorul financiar. Comunitatea internationala face lobby pentru inregistarea online in Kiev dar si pentru ca raspunsurile din regiune pentru cei din tara sa fie mai rapide", arata organizatia.

O alta problema grava cu care se confrunta Ucraina este lipsa acuta de medicamente, sectorul medical fiind aproape de colaps. De altfel, Ministerul ucrainean al Sanatatii a cerut ajutor de la Natiunile Unite pentru aprovizionarea cu medicamente pentru tuberculoza, SIDA, diabet si alte boli grave.

Sursa foto: Tabara de refugiati ucraineni din Rusia/ Shutterstock.com.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri