Investitiile BERD vor stimula agricultura in Moldova si Ucraina, in conditiile in care finantarea din alte surse ramane restransa si limiteaza in mod serios capacitatea sectorului de a atinge potentialul sau maxim, se arata in comunicatul emis marti de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), potrivit Mediafax.

"Ne face placere sa continuam sprijinul acordat Trans-Oil Group, o companie importanta in domeniul comercializarii marfurilor din Moldova. Contribuim la crearea unei infrastructuri mai bune de comercializare a cerealelor din Moldova si Ucraina, fapt care va aduce beneficii, de asemenea, fermierilor locali si altor exportatori, va promova o mai mare integrare regionala si va consolida legaturile investitionale intre cele doua tari", a declarat Gilles Mettetal, directorul BERD pentru industria agroalimentara.

Grupul Trans-Oil este lider in exportul de cereale in Reaublica Moldova si un important prelucrator de oleagionoase si exporta catre UE, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Compania cuprinde intregul lant valoric agricol, incepand cu activitatea agricola proprie, manipularea cerealelor, depozitarea si comercializarea productiei de faina de grau, procesarea oleaginoaselor si imbutelierea uleiului din floarea soarelui.

Terminalul de la Giurgiulesti, utilizat la capacitate maxima in perioada de varf

Trans-Oil Group utilizeaza Giurgiulesti, unicul port din Republica Moldova, ca terminal principal de cereale. Capacitatea terminalului de la Giurgiulesti este utilizata la maximum in perioada de varf, iar compania a inceput sa inchirieze un depozit de cereale la Reni, situat la doar 3 km distanta, in Ucraina.

Citeste si:

In prezent, Trans Oil Group intentioneaza sa cumpere terminalul Reni, care este deja bine integrat in operatiunile sale, insa necesita modernizare pentru a accelera si eficientiza fluxul de marfuri. Acest terminal va contribui la cresterea volumului de cereale colectate in regiunea Bugeac din Ucraina, de-a lungul Marii Negre, intre Dunare si Nistru.

Cu o infrastructura modernizata, pana in 2017 compania va fi in masura sa colecteze de cinci ori mai multe cereale in Ucraina decat in prezent, potrivit BERD. De asemenea, elevatoarele din Moldova vor fi disponibile pentru inchiriere de catre terti pentru volume de 250.000 de tone sau mai mult.

BERD a acordat credite grupului Trans-Oil in 2004, 2009 si 2013 pentru a finanta achizitii de ordin general sau a marfurilor agricole, precum si pentru a construi o uzina de procesare a semintelor de floarea-soarelui la Ceadir Lunga. Banca este cel mai mare investitor institutional in Moldova si Ucraina. Pana in prezent, Banca a acordat 1,9 miliarde euro pentru peste 100 de proiecte din sectoarele agroalimentare ale ambelor tari.