Prabusirea cotatiilor petrolului la cel mai redus nivel din ultimii patru ani nu afecteaza preturile din Europa, tinand cont de riscul intreruperii, la iarna, a livrarilor de gaze rusesti care tranziteaza Ucraina, relateaza Bloomberg.

Pretul gazelor pe piata londoneza, cu livrare in primul trimestru din 2015, a scazut cu 13% de la jumatatea lunii iunie, mai putin de jumatate fata de un declin de 29% inregistrat de cotatia petrolului Brent in aceeasi perioada. Cu toate ca petrolul Brent este folosit ca referinta pentru stabilirea pretului a circa jumatate din gazele destinate Europei, conflictul dintre Rusia si Ucraina si cererea din piata au un impact mai mare asupra pretului decat declinul cotatiei titeiului, subliniaza Mediafax.

Ucraina a incheiat cu Rusia un acord intermediat de UE pentru plata unei datorii de 3,1 miliarde de dolari pana la sfarsitul anului, pentru deblocarea livrarilor de gaze, dar exista inca riscul intreruperii acestora, daca autoritatile nu vor reusi sa isi respecte angajamentul, potrivit Societe Generale. Gazprom a primit miercuri o prima transa din aceasta datorie.

Uniunea Europeana primeste 15% din gazele rusesti prin intermediul Ucrainei si a dorit sa evite repetarea situatiilor din 2006 si 2009, cand aprovizionarea a fost intrerupta in timpul iernii. "In prezent, preturile gazelor din Europa depind de criza ruso-ucraineana, astfel incat consider ca impactul cotatiei petrolului este limitat. Preturile gazelor au scazut, dar nu in aceeasi masura cu cele ale petrolului", a declarat Edouard Neviaski, director general la GDF Suez Trading, divizie a celui mai mare grup de utilitati din Franta.

Pretul gazelor cu livrare in primul trimestru a scazut la Londra, cea mai mare piata din Europa, cu 0,5%, la 5,5 lire (8,77 dolari) pentru 1 milion de unitati termale britanice (BTU). Cotatia petrolului Brent a scazut miercuri cu pana la 1,4%, la 81,63 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins dupa 21 octombrie 2010.

Rusia a sistat livrarile de gaze destinate Ucrainei pe 16 iunie, din cauza unor datorii de 5,3 miliarde de dolari. Oprirea livrarilor a avut loc pe fondul anexarii Crimeei de catre Rusia si a conflictului dintre armata ucraineana si rusofonii din estul Ucrainei. Pretul petrolului a inceput sa scada in iunie, ca urmare a productiei mari din Statele Unite si a reducerii cererii in Europa si China.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri