Intensificarea inegalitatii veniturilor

Intensificarea inegalitatii veniturilor

Inegalitatea veniturilor, in mod special, reprezinta unul dintre cele mai vizibile aspecte ale unei probleme mai ample si mai complexe, care implica, de asemenea, inegalitatea de sanse si se extinde la sex, etnie, dizabilitati si varsta printre altele.

In tarile dezvoltate si in cele in curs de dezvoltare, deopotriva, cea mai saraca jumatate a populatiei, controleaza de obicei mai putin de 10 din avutia privata totala a tarii. Inegalitatea veniturilor constituie o provocare unviersala pe care toata tarile trebuie sa o adreseze.

Shutterstock / Om al strazii, alaturi de doi caini

Cresterea persistenta a ratei somajului

Cresterea persistenta a ratei somajului

Aceasta tendinta este prezenta in cazul economiilor care ies sau au iesit din recesiune in perioada ultimilor ani. Desi, cresterea economica este tot mai vizibila in cazul acestora, in unele situatii Guvernele se arata incapabile sa creeze locuri de munca, cu atat mai mult sa mentina un nivel constant al ratei ocuparii.

Pana si China, care s-a bucurat de o crestere fara precedent a competitivitatii si a exporturilor, a cunoscut un declin al ocuparii fortei de munca in economie in ultimii 20 de ani, pe masura ce procesul industrializare a impus o utilizare rapida a tehnologie si automatizarii.

Shutterstock / Manager fara loc de munca, in strada

O noua criza, cea a leadership-ului

O noua criza, cea a leadership-ului

Comunitatea internationala nu a reusit in mare masura sa abordeze nici o problema globala majora in ultimii ani. A esuat lamentabil in ceea ce priveste incalzirea globala, apoi a constatat cum economia globala alunea in recesiune, ceea ce a generat probleme majore atat in America de Nord cat si in Europa. Intre timp, violenta a fost lasata sa escaladeze in Orientul Mijlociu.

Pe masura ce aparatele guvernamentale au devenit tot mai mari, mecanismele acestora au fost afectate de ideologii, dinastii de politicieni si coruptie. Cu cat inaintezi mai mult in aceste esecuri endemice, cu atat mai greu devine pentru oricine sa fie un lider puternic. Va trebui sa-si joace rolul asa cum a fost construit, inevitabil in interesul sistemului si rareori in interesul poporului.

Shutterstock / leadership

Competitie geostrategica in crestere

Competitie geostrategica in crestere

In anii de dupa Razboiul Rece, punctul de vedere predominant a fost ca lumea se indreapta spre un consens liberal si democratic. Destramarea blocului sovietic, integrarea Rusiei si Chine in sistemul economic global si noul val de tranzitii democratice din America Latina si Europa de Est, i-a facut pe multi sa creada ca rivalitatile geostrategice s-au terminat. Globalizarea, piata libera si interdependenta dintre tari ar face razboaiele mai putin probabile, in timp ce un rol mai important a fost prognozat pentru organismele multilaterale, cum ar fi Organizatia Națiunilor Unite pentru a raspunde la problemele care pun in pericol toata lumea.

Astazi, cu toate acestea, o noua competitie care s-a ivit intre actorii cheie ai lumii, devine tot mai mult un motiv de ingrijorare. Geopolitica preia din nou controlul centrului scenei globale, cu potentiale consecinte pe termen lung pentru economia globala, politica si societate. Un tablou al acestor ingrijorari este conturat de catre tensiunile tot mai mari dintre Rusia si Occident.

Shutterstock / Strategie

Destabilizarea democratiei

Destabilizarea democratiei

Dupa criza financiara din 2008, in intreaga lume, procesul de erodare a increderii in institutiile si mecanismele politice a accelerat. In ultimii doi ani, protestele de strada ale cetatenilor au dominat prima pagina a ziarelor in multe tari de pe glob. Grecia si Spania au cunoscut neliniste in perioada de dupa criza din zona euro. Ucrainenii au ocupat centrul orasului Kiev. Putine natiuni din Africa de Nord si pana in Orientul Mijlociu au ramas neafectate de Primavara Araba, in contextul in care noii cetateni ai erei digitale devin tot mai increzatori in a se mobiliza in fata unui deficit democratic. Hong Kong este cel mai recent loc unde se desfasoara proteste.

Datorita internetului, oameni de pretutindeni pot identifica alti oameni cu aceleasi valori si temeri, pot face schimb de idei si construi relatii mai repede decat oricand inainte. In acelasi timp, Guvernele actuale nu sunt pur si simplu parte a acestei conversatii: avem institutii din secolul 19, cu mentalitati din secolul 20, care incearca sa comunice cu cetateni din secolul 21.

Shutterstock / Dezbatere politica

Riscul poluarii din tarile emergente

Riscul poluarii din tarile emergente

Industrializarea din tarile dezvoltate creeaza un nivel de poluare nesustenabil. Solutia necesita o revolutie tehnologica si intelectuala; o ruta alternativa pentru prosperitate economica, care pastreaza resursele si limiteaza emisiile de carbon, trebuie sa fie dezvoltata inainte de a fi prea tarziu. Statele emergente au invatat o multitudine de lucruri cu privire la modele comerciale, tehnologie si infrastructura din Europa si America de Nord.

Aceste metode au functionat bine din punct de vedere economic, dar dimnesiunea emisiilor de carbon nu ne mai permite sa continuam pe aceeasi cale. China a devenit in 2005 tara cu cea mai mare rata a emisiilor de carbon cu efect de sera si ramane in conitnuare pe aceeasi pozitie urmata de Statele Unite si Uniunea Europeana.

Kekyalyaynen / Shutterstock.com

Intensificarea aparitiei fenomenelor meteo severe

Intensificarea aparitiei fenomenelor meteo severe

Fenomenele meteorologice extreme reprezinta o consecinta majora a schimbarilor climatice si sunt din ce in ce mai frecvente, puternice si neregulate. Ceea ce este necesar, nu consta doar in ajutor in caz de dezastru, ci adaptarea la efectele acestor fenomene masive, care produc, inclusiv boli, tulburari politice si stres economic.

Fenomenele meteorologice severe au dominat prima pagina a ziarelor, provocand dezastre considerabile. Fiecare continent a fost afectat, de la una dintre cele mai puternice furtuni din lume, care lovit Filipine si cea mai mare tornada vazuta vreodata in Statele Unite, la seceta extrema care a cuprins Africa Centrala, Brazilia si Australia sau o serie de inundatii din Pakistan.

Shutterstock / O tornada deasupra turnului Eiffel din Paris

Intensificarea nationalismului

Intensificarea nationalismului

Precum in anii Revolutiei Industriale, moment in care oamenii au apelat la nationalism politic pentru a proteja si adaposti comunitatile lor impotriva modelelor inegale si inechitabile de crestere, astfel, si in aceasta perioada de tulburari sociale, oamenii par a se intoarce la o mobilizare in jurul loialitatilor vechi si identitati traditionale in incercarea de a se izola.

Fie ca este vorba de Catalonia, Scotia, Belgia sau Lombardia, oamenii cer protectie impotriva a ceea ce par a fi perturbari economice si dislocarea sociala a globalizarii, care ameninta sa mature obiceiuri, valori si modul de viata curent.

Shutterstock / Statul Islamic

Resurse de apa potabila limitate

Resurse de apa potabila limitate

Din cauza unei combinatii de evolutii cu efecte nagative pe termen lung, inclusiv cresterea accelerata a populatiei si un nivel ridicat al saraciei, in tari precum India, Indonezia, Bangladesh si Nigeria, resursele de apa potabila din aceste zone vor cunoaste o foarte probabila epuizare. Penuria de apa potabila va cuprinde, de altfel, si foarte multe alte tari din Asia, in timp ce in Africa, constrangerea va fi una de natura financiara, din cauza saraciei.

Crizele de sanatate, generate de maladia HIV/ SIDA, malarie, tuberculoza si, mai recent, Ebola au impulsionat comunitatea globala sa gaseasca solutii pentru dezvoltarea acestor zone. Este gresita conceptia ca toti cei afectati sunt saraci si asteapta doar acte de caritate. Aceasta reprezinta unul dintre cele mai mari obstacole care impiedica accesul universal la apa potabila. Oamenii trebuie sa recunoasca urgent ca, pentru 750 milioane de noi, criza de apa este reala.

africa924 / Shutterstock.com

Cresterea gradului de importanta a sanatatii in economie

Cresterea gradului de importanta a sanatatii in economie

Sanatatea populatiei reprezinta o provocare pentru toate natiunile. Sisteme eficiente de sanatate publica sunt esentiale pentru a furniza servicii medicale pentru cei bolnavi si pentru instituirea unor masuri care sa promoveze prevenirea bolilor. Tutunul, de exemplu, este unul dintre cele mai mari flageluri cu care ne confruntam. In combaterea cancerului pulmonar si a bolilor de inima, doctorii trebuie sa lupte impotriva cauzelor; exista o nevoie clara de campanii educative si alte mecanisme pentru a descuraja oamenii sa fumeze. Daca planul de a imbunatati sanatatea unei natiune este de a construi pur si simplu alte cateva spitale, acest lucru nu va rezolva problema.

Rapoartele Bancii Mondiale arata ca 50% dintre diferentele in ceea ce priveste cresterea economica intre natiunile aflate in curs de dezvoltare si dezvoltate sunt atribuite starii de sanatate precara si sperantei de viata scazuta. Cu cat sunt mai sanatosi cetatenii unei tari, cu atat este mai eficienta forta de munca; mai buna starea de sanatate a copiilor lor, cu atat mai putine nasteri, si, prin urmare mai putine persoane aflate in intretinere. Vaccinarile si strategiile de prevenire pentru bolile copilariei sunt, de asemenea, de o importanta majora.

Shutterstock / Ebola

Sursa foto: Shutterstock / Apocalipsa