Sapte banci mari, investigate pentru manipularea pietei valutare, ar putea fi amendate de autoritatile din Statele Unite si Marea Britanie cu suma totala de 1,58 miliarde de dolari, in urma unei intelegeri care va fi semnata in maximum doua saptamani, relateaza The Wall Street Journal.

Cele sapte banci care se afla in prezent in negocieri cu autoritatile de reglementare sunt Barclays, HSBC si Royal Bank of Scotland din Marea Britanie, UBS din Elvetia si Citigroup, J.P. Morgan Chase si Bank of America din SUA, potrivit Mediafax.

Desi obiectivul autoritatilor este sa ajunga la un acord cu institutiile bancare vizate pana la jumatatea saptamanii viitoare, acest termen s-ar putea prelungi cu inca o saptamana, potrivit surselor The Wall Street Journal. Dintre cele sapte banci, Bank of America negociaza doar cu autoritatile americane, in timp ce celelalte sase poarta discutii cu institutii atat din SUA, cat si din Marea Britanie.

Record al penalitatii

Amenda totala pe care cele bancile o vor plati catre autoritatile americane si britanice se ridica la 1,58 miliarde de dolari, Autoritatea de Conduita Financiara (FCA) din Marea Britanie urmand sa primeasca intre 300 si 450 de milioane de dolari, cea mai mare penalitate aplicata vreodata intr-o investigatie.

Autoritatile analizeaza de mai bine de un si jumatate acuzatii potrivit carora cele sapte banci nu au supravegheat corespunzator activitatea traderilor sai si nu au condus suficient de multe controale interne, in aceste conditii mai multi angajati facand schimb de informatii referitoare la pozitiile adoptate pe piata si la ordinele clientilor, pentru a manipula piata valutara.

Saptamana trecuta, Royal Bank of Scotland Group, Citigroup si Barclays au anuntat ca au alocat in total 1,8 miliarde de dolari pentru acoperirea costurilor legate de inchiderea unor investigatii. RBS a pus deoparte 400 de milioane de lire sterline (639 milioane de dolari), Citigroup 600 de milioane de dolari, dintre care 300-400 milioane de dolari pentru investigatia din Marea Britanie, iar Barclays a alocat in acelasi scop 500 de milioane de lire, potrivit Bloomberg.

De asemenea, JPMorgan a constituit in trimestrul al treilea un provizion de 1 miliard de dolari, pentru costurile litigiilor legate in mare parte de investigatiile privind piata valutara. La randul sau, banca elvetiana UBS a pus deoparte 1,94 miliarde de dolari pentru litigii si a confirmat ca se afla in negocieri cu Departamentul de Justitie din SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri