Presedintele american Barack Obama a sosit luni dimineata la Beijing, prima etapa a unui turneu in Asia, fiind programate o serie de intalniri cu omologul sau chinezi Xi Jinping, si urmeaza sa efectueze vizite in Myanmar si Australia, relateaza AFP.

Presedintele american a fost primit la coborarea din avion de catre ministrul chinez de Externe Wang Yi. Capitala chineza, sufocata de poluare, a adoptat masuri dure pentru dispersarea smogului inaintea Summitului Asia-Pacific (APEC). In prima sa intalnire, luni dimineata, cu noul presedinte indonezian Joko Widodo, Obama a salutat rolul jucat de Indonezia in lupta impotriva extremismului religios, conform Mediafax.

"Indonezia, care este una dintre cele mai mari democratii din lume si care are o importanta comunitate islamica, a jucat un rol extraordinar in promovarea pluralismului si respectarea diversitatii religioase", a subliniat el. Obama, care si-a petrecut o parte a copilariei in Indonezia, l-a invitat pe omologul sau la Washington, subliniind ca Statele Unite intentioneaza sa fie "un partener puternic" al acestei tari.

Coreea de Nord, pe lista subiectelor de discutie

Provenind dintr-un mediu modest, Jokowi este primul presedinte care nu face parte din elita politico-militara care s-a aflat la conducerea tarii musulmane de la indepartarea de la putere a dictatorului Suharto, in 1998. Obama urmeaza sa sustina un discurs luni dupa-amiaza, in deschiderea lucrarilor summitului APEC. In cursul summitului, el urmeaza sa-l intalneasca pe Xi Jinping marti si miercuri. Casa Alba a promis "convorbiri proaspete si aprofundate". Relatia dintre cele doua mari puteri, "fundamentala in lumea de azi" potrivit secretarului de Stat american John Kerry, este afectata de tensiuni in Marea Chinei, privind atacuri informatice si drepturile omului.

Situatia din Coreea de Nord va fi abordata in discutiile dintre cei doi lideri. Inainte de plecarea lui Obama din Statele Unite, ultimii doi americani care erau detinuti in aceasta tara, Kenneth Bae si Matthew Todd Miller, au fost eliberati, provocand intrebari despre motivatiile regimului stalinist.

Washingtonul si-a exprimat satisfactia fata de eliberarea lor, iar Obama a evocat "o zi minunata" dupa doua saptamani de la eliberarea-surpriza a altui american, Jeffrey Fowle. In Myanmar, Obama urmeaza sa se intalneasca atat cu presedintele Thein Sein, cat si cu opozanta Aung San Suu Kyi, inaintea alegerilor legislative considerate cruciale din 2015.

Presedintele american va participa, la sfarsitul saptamanii, la Brisbane, in Australia, la Summitul G20, unde s-ar putea intalni cu omologul sau rus Vladimir Putin, in pofida faptului ca nu este prevazuta o intalnire oficiala. Casa Alba si-a exprimat duminica ingrijorarea cu privire la intensificarea confruntarilor armate in regiunille separatiste din estul Ucrainei, subliniind ca orice tentativa a rebelilor prorusi de a cuceri si mai mult teritoriu va constitui o "incalcare flagranta" a acordurilor de armistitiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri