Inegalitatea veniturilor, in mod special, reprezinta unul dintre cele mai vizibile aspecte ale unei probleme mai ample si mai complexe ale societatii moderne, care implica, de asemenea, inegalitatea de sanse si se extinde la sex, etnie, dizabilitati sau varsta printre altele.

In tarile dezvoltate si in cele in curs de dezvoltare, deopotriva, cea mai saraca jumatate a populatiei, controleaza de obicei mai putin de 10% din avutia privata totala a tarii. Inegalitatea veniturilor constituie o provocare unviersala pe care toata tarile trebuie sa o adreseze. World Economic Forum (WEF) a sintetizat un top 10 ale celor mai importante amenintari din 2015 la adresa economiei mondiale si a oridinii internationale in ultimul sau raport de specialitate.

Desi este adevarat ca in intreaga lume cresterea economica ia avant, probleme structurale de profunzime raman in continuare, inclusiv saracia, degradarea mediului, somajul persistent, instabilitatea politica, violenta si conflict. Aceste probleme, care sunt reflectate in multe parti ale acestui raport, sunt adesea strans legate de inegalitatea veniturilor.

Pericolele inerente ale neglijarii inegalitatii veniturilor sunt evidente. Oamenii, in special tinerii, se simt exclusi din societate, fara viitor so devin usor artizani ai conflictelor stradale. Acest lucru, la randul sau, reduce sustenabilitatea cresterii economice, slabeste coeziunea si securitatea sociala, incurajeaza accesul inechitabil la resurse si bunuri comune la nivel mondial, submineaza democratiile si inlatura sperantele pentru dezvoltare durabila si societati pasnice.

World Economic Forum eticheteaza aceste amenintari drept "tendinte", desi, consecintele unora dintre acestea, precum adancirea inegalitatii veniturilor, sunt de-a dreptul terifiante pentru societatea globala.

Citeste si:
Infografic | Cât de probabil este un deces în cazul în care ai...
Infografic | Cât de probabil...

Sursa foto: Shutterstock / Om al strazii, alaturi de doi caini

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Iohannis: Imi doresc sa existe alternative la centrele de plasament
Setari Cookie-uri