Guvernul ungar a decis convertirea creditelor ipotecare in forinti la cursul pietei, in contextul in care autoritatile de la Budapesta vor sa reduca presiunea asupra bancilor si sa sustina redresarea economica, informeaza Bloomberg.

In urma informatiei, actiunile OTP Bank, cea mai mare banca ungara, au crescut cu pana la 6,3%, la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni. Titlurile Erste Group au urcat cu 0,6%, cel mai mult din aceasta luna. Principalul motiv al convertirii creditelor ipotecare din valuta in forinti la cursul pietei este o decizie a Curtii Supreme potrivit careia imprumutatii trebuie sa suporte riscul valutar, a declarat luni ministrul Economiei, Mihaly Varga, la postul de televiziune M1, potrivit Mediafax.

"Pentru stimularea cresterii economice si pentru ca bancile sa joace un rol corespunzator in economie si sa crediteze companiile, trebuie ca imprumuturile in valuta sa dispara din sistem", a spus Varga. Premierul Viktor Orban, reales pentru un mandat de patru ani in luna aprilie, s-a angajat sa elimine credite ipotecare in valuta, in valoare de 14 miliarde de dolari, care au provocat intrarea in incapacitate de plata a multor familii, in urma deprecierii forintului in timpul crizei financiare.

Totodata, o lege aprobata la inceputul acestui an obliga bancile sa despagubeasca clientii din cauza practicilor incorecte de imprumut, intre care majorarea unilaterala a dobanzilor. Bancile trebuie sa returneze clientilor 1.000 de miliarde de forinti (4,1 miliarde dolari), potrivit estimarilor oficiale.

Masura cu impact pozitiv asupra bancilor

"Informatiile despre rata de conversie (a creditelor) vor avea un impact pozitiv asupra actiunilor bancilor ungare si austriece, intrucat multi investitori se asteptau ca operatiunea sa aiba loc la rate sub cele din piata, ceea ce ar fi marit costurile bancilor", potrivit analistilor companiei de brokeraj Equilor. Cele mai importante banci straine prezente pe piata ungara sunt Erste Group, Raiffeisen Bank International, UniCredit, Intesa SanPaolo si KBC Groep.

Convertirea creditelor la cursul pietei ar putea fi "dureroasa" pentru imprumutati, iar acestia ar putea sa nu opteze in masa pentru o astfel de solutie, astfel ca eliminarea totala a imprumururilor in valuta ar putea sa nu fie indeplinita in totalitate, considera Gergely Toth si Gergely Palffy, analisti la compania de brokeraj BudaCash din Budapesta.

Forintul, in stagnare

Forintul a fost tranzactionat luni in stagnare la 309,19 unitati pentru un euro, iar de la inceputul acestui an s-a depreciat cu 3,9%. Cursul folosit la convertirea creditelor va fi cursul oficial al forintului din data de 7 noiembrie sau cursul mediu de dupa 16 iunie, cand Curtea Suprema a anuntat decizia referitoare la creditele in valuta, a anuntat Ministerul Economiei.

Potrivit site-ului bancii centrale, cursul oficial al monedei ungare din 7 noiembrie a fost de 308,97 forinti pentru un euro si 256,6 forinti pentru un franc elvetian. Guvernul va inainta Parlamentului proiectul de lege referitor la conversia creditelor din valuta in moneda locala pe 14 noiembrie. Operatiunea de conversie ar trebui sa fie finalizata pana la sfarsitul anului viitor, iar imprumutatii vor avea dreptul sa nu participe, a precizat Varga.

Pentru protejarea forintului, banca centrala a pus la dispozitia bancilor 9 miliarde de euro, din rezervele valutare, fonduri destinate operatiunii de conversie a creditelor, iar majoritatea bancilor au acceptat sa le foloseasca.
Economia Ungariei si-a accelerat cresterea in acest an, inregistrand un avans de 3,9% in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut. Comisia Europeana anticipeana pentru acest an o crestere economica de 3,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015, potrivit estimarilor din 4 noiembrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri