Argentina

Argentina

A treia economie din America Latina se confrunta in prezent cu multe probleme financiare, avand in vedere ca are una dintre cele mai ridicate rate ale inflatiei din lume, iar moneda nationala a atins un nou minim fata de dolar. In plus, tara a intrat anul acesta in faliment, al doilea in ultimii 13 ani, pe fondul unor datorii de 1,3 miliarde de dolari.

Muncitorii de la unele din cele mai mari sindicate din Argentina au intrat in greva vara aceasta, ca semn de protest fata de cresterea preturilor, scaderea salariilor, acestia denuntand incapacitatea guvernului de a controla finantele tarii.

Argentina se afla pe locul 34 in topul Transparency International al coruptiei si are un Coeficient Gini (care masoara inegalitatea distributiei veniturilor) de 43,6.

Brazilia

Brazilia

Mai multe orase din a cincea tara din lume ca populatie au fost scena unor proteste in acest an, care au venit ca reactie la cheltuielile guvernamentale cu organizarea Campionatului Mondial in 2014. Avand in vedere ca tara inca isi revine din recesiune, cetatenii au fost nemultumiti de faptul ca sumele cheltuite pentru reabilitarea stadioanelor de fotbal au ajuns la miliarde de dolari, care puteau fi folositi pentru lucrari de infrastructura.

Expertii apreciaza ca aceste miscari de protest ar putea fi reluate daca presedinta Rouseff, realeasa de curand, nu va tine sub control cresterea preturilor. In septembrie, rata inflatiei anuale atingea un maxim al ultimilor trei ani de 6,75%.

O alta problema majora a Braziliei este fenomenul coruptiei. Cea mai mare companie a tarii, dupa capitalizarea de piata, Patrobras, este investigata in prezent pentru suspiciuni de coruptie.

Sursa foto: Shutterstock.

China

China

Cu toate ca actiunile de protest sunt ilegale in China comunista, miscarile sociale au luat amploare in ultimul an. Nemultumirile cetatenilor sunt legate de guvernarea partidului unic, cenzura si deciziile arbitrare legate de libertatea personala.

Printre protestele din acest an au fost cele ale fermierilor care contestau confiscarile de terenuri si cele pe tema mediului, organizate de cetatenii din clasa de mijloc. Acestora li s-au adaugat si disputelor intre minoritati. In ciuda cresterilor salariale, cetatenii sunt ingrijorati in legatura cu rata alarmanta a somajului.

Iran

Iran

Sanctiunile internationale au paralizat economia Republicii Islamice, avand in vedere ca preturile la alimente au crescut de la 6% la 12% in ultimul an. Cu toate ca perspectiva s-a imbunatatit dupa ce presedintele Rouhani a preluat puterea, restrictiile legate de libertatea politica si violenta impotriva femeilor raman doua subiecte importante.

Mii de cetateni au protestat in octombrie fata de atacurile cu acid asupra femeilor tinere, acuzate de conservatori ca se imbracau indecent. Iranienii se opun si libertatilor sporite pe care guvernul le-a acordat "politiei moralitatii" si a celei civile, care tind sa ignore actele de brutalitate ale politiei.

Sursa foto: Shutterstock.

Nigeria

Nigeria

Cel mai mare risc pentru prima economie din Africa este terorismul, in contextul atacurilor cu bomba savarsite de grupu militant Boko Haram, care a si rapid oameni din mai multe zone ale tarii.

Grupul a fost caracterizat anul trecut drept "terorist" de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite si este activ de cinci ani, intentionand sa stabileasca un stat islamic.

Mai multe familii s-au adunat in afara birourilor prezidentiale din capitala Abuja, pentru a cere organizarea de actiuni impotriva grupului, dupa ce 200 de eleve au fost rapite in urma cu sase luni.

Sursa foto: Shutterstock.

Rusia

Rusia

Cu toate ca Vladimir Putin este inca popular in randul cetatenilor rusi, parerile anti-Kremlin sunt tot mai intalnite. In luna septembrie, mii de rusi au organizat un mars al pacii pentru a-si arata dezacordul cu privire la implicarea Moscovei in conflictul din estul Ucrainei.

In plus, un studiu recent realizat de Levada Center, arata ca nemultumirile fata de guvern se datoreaza si standardelor de viata, mai importante pentru oamenii de rand decat problemele politice. Moneda Rusiei, rubla, a scazut anul acesta cu 30% fata de dolar si a atins saptamana trecuta un nou record minim, de 48,6. Intre timp, inflatia continua sa urce, iar preturile au crescut cu 8,3% in octombrie 2014 fata de aceeasi luna din 2013.

Arabia Saudita

Arabia Saudita

Monarhia araba s-a confruntat cu un val de proteste incepand cu Primavara Araba din 2011, provinciile estice ale tarii fiind sub presiunea tensiunilor dintre musulmanii siiti si sunniti.

Estul tarii are o poplatie majoritar siita si este si zona in care sunt localizate cele mai multe terenuri petrolifere. Protestele de strada au crescut in intensitate in luna octombrie, dupa ce guvernul a condamnat la moarte un popular clieric siit.

"Revoltele din randul comunitatii siite din Arabia Saudita serveste bine interesele Statului Islamic si ar putea conduce si la intreruperea productiei de petrol", noteaza Nomura.

Venezuela

Venezuela

Cunoscuta pentru unii ca cea mai periculoasa tara din lume din cauza ratei crescute a crimelor, Venezuela se confunta si cu o serie de probleme economice complexe.

In primele sase luni din 2014, in tara au avut loc unele din cele mai mari miscari civile din ultimul deceniu, cetatenii protestand fata de rata mare a criminalitatii si lipsa de bunuri de consum, cum ar fi hartia igienica.

Inflatia a crescut la 65% in economia sud-americana si in ciuda faptului ca are unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, Venezuela nu primeste banii pentru circa jumatate din productia de petrol pentru ca acesta e vandut sub pretul pietei.

Sursa foto: Shutterstock.

Palestina

Palestina

Razboiul din Fasia Gaza dintre Hamas si Israel, din vara aceasta, a rezultat intr-o inmultire a atacurilor cu cutite si acte de violenta in Ierusalim, ceea ce a starnit discutii despre o posibila a treia Intifada, potrivit unui raport a casei de brokeraj japoneze Nomura.

"Autoritarul Arab News Digest noteaza ca asemenea discutii implica posibilitatea ca nivelul actual al violentei sa creasca, insa relateaza ca nu istoria spune daca asta este posibil sau care ar putea fi factorul declansator", se arata in raport.

Sursa foto: Shutterstock.

Chile

Chile

Dorinta pentru reforme politice este principala nemultumire a cetatenilor din Chile, pusa pe seama presedintelui Michelle Bachelet.

In luna martie a acestui an, primul exportator de cupru din lume s-a confruntat cu cele mai mari demonstratii politice din istorie. Cel putin 100.000 de oameni au iesit in strada pentru a cere presedintelui Bachelet sa urmeze reforme ambitioase prin care sa puna capat inegalitatii economice din tara.

Alte miscari, mai recente, au avut loc in luna septembrie, cand studentii s-au incaierat cu politia in urma protestelor prin care cereau reforme in educatie.

Sursa foto: Shutterstock.