Noul ministru slovac al Finantelor, Jan Pociatek, a promis ca va demisiona daca guvernul din care face parte nu isi va respecta obiectivul de a se alatura zonei euro in 2009.

Intr-un interviu menit sa linisteasca pietele financiare internationale, Jan Pociatek a indicat ca a acceptat postul de ministru al Finantelor numai dupa ce a obtinut promisiunea noului prim ministru, Robert Fico, ca guvernul va respecta calendarul pentru aderarea Slovaciei la zona euro, informeaza Rompres.

"Este responsabilitatea mea personala de a respecta angajamentele referitoare la euro", a declarat Jan Pociatek. In varsta de 35 de ani, Jan Pociatek a ocupat functia de director al filialei slovace a companiei norvegiene Telenor Satellite Services Group.

Cu toate acestea, pietele internationale vor urmari cu atentie activitatea lui Pociatek, in special in toamna acestui an, cand vor incepe discutiile referitoare la proiectul de buget pe 2007. Aceasta cu atat mai mult cu cat noul premier a dezvaluit ca ar putea modifica cota unica de impozitare a veniturilor de 19%. Analistii sunt de parere ca premierul slovac va dori sa implementeze masurile de asistenta sociala pe care le-a anuntat, existand posibilitatea unei majorari a deficitului peste criteriul de trei% din PIB prevazut in Tratatul de la Maastricht si, in consecinta, amanand aderarea la zona euro.

Vineri, noul guvern de stanga condus de Robert Fico, aliat cu partidele de extrema dreapta si nationalistii, a obtinut votul de incredere al Parlamentului de la Bratislava pe baza unui program de guvernare care are la baza ideea statului asistenta si vointa de a respecta criteriile care vor permite Slovaciei aderarea la euro incepand cu 1 ianuarie 2009.

Slovacia ar putea sa devina prima tara central europeana din randul grupului de la Visegrad care va adera la moneda euro, deficitele bugetare determinand tarile vecine Cehia si Ungaria sa amane trecerea la euro pentru 2010.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri