Rusia este considerata de investitorii internationali drept cel mai mare risc de securitate pentru pietele financiare si totodata cel mai mare perdant in urma scaderii preturilor petrolului, conform unui sondaj realizat de Bloomberg.

Intrebati care din cinci variante reprezinta cel mai mare risc pentru pietele financiare mondiale, 52% dintre participantii la cercetare au mentionat conflictul ruso-ucrainean. Alti 26% au citat organizatia Stat Islamic si numai 5% epidemia de Ebola.

Statele Unite sunt considerate cele mai mari beneficiare ale preturilor scazute ale petrolului. Rusia este afectata de doua lovituri, sanctiunile occidentale si scaderea cotatiilor petrolului, care pun in pericol economia, relateaza Mediafax.

Situatia ruso-ucraineana este cea mai periculoasa.

In timp ce autoritatile de la Moscova ameninta Ucraina cu tancuri si trimit avioane in spatiul aerian strain, presedintele Vladimir Putin a declarat vineri ca declinul preturilor petrolului poate fi "catastrofal" pentru Rusia, cel mai mare exportator de energie din lume.

"Situatia ruso-ucraineana este cea mai periculoasa, intrucat este vorba de un stat care incearca sa isi sporeasca puterea prin haos creat prin actiuni de razboi", a declarat Mikael Simonsen, director de vanzari la Nordea Bank in Helsinki, respondent in sondaj. Sondajul la care au participat 510 investitori a fost realizat in perioada 11-12 noiembrie.

Investitorii s-au confruntat in acest an cu o serie de riscuri geopolitice, de la razboiul din Ucraina pana la epidemia de Ebola din Africa si tensiunile teritoriale dintre China si vecinii sai. Saptamana trecuta, Rusia a deplasat nave de razboi catre Australia, in ajunul summitului G20, si a anuntat planuri de extindere a patrulelor de bombardiere pana in Golful Mexic.

Rusia, un risc pentru pietele financiare

Rusia, care a anexat Crimeea in luna martie, a negat in repetate randuri ca trimite forte armate in Ucraina sau ca ajuta separatistii pro-rusi. Gradul de risc provocat pe pietele financiare de conflictele politice si militare este in crestere, considera 46% dintre respondenti, in timp ce 41% spun ca este in stagnare, iar 13% ca este in declin.

Rusia a platit deja pretul acestor riscuri, cu o depreciere a rublei de 30% in acest an. Declinul cotatiei petrolului are la randul sau potentialul de a modifica peisajul politic. Astfel, 51% dintre participantii la sondaj considera ca Rusia este cel mai mare perdant, 21% au mentionat Venezuela, 12% Arabia Saudita si 6% Iranul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri