Manifestatiile continua pe strazile din Budapesta, unde zeci de mii de persoane si-au manifestat luni "indignarea" fata de politica premierului Viktor Orban, informeaza AFP.

Aceasta "Zi a indignarii" a fost ultima dintr-o serie de manifestatii care au inceput luna trecuta contra unui proiect de lege privind taxarea utilizatorilor de Internet in Ungaria. Pus sub presiune si aspru criticat de Washington si Bruxelles, Orban a anuntat la sfarsitul lunii octombrie retragerea acestui proiect de lege controversat, arata Mediafax.

Potrivit unui fotograv al AFP, la manifestatie au participat aproximativ 25.000 de persoane, care au scandat "Orban, afara!". "Nu vrem ca Orban sa ne impinga in bratele (presedintelui rus Vladimir) Putin si ale Rusiei. Suntem un stat din cadrul Uniunii Europene si vrem sa ramanem acolo", a declarat unul dintre manifestanti, Balint Farkas, un student in varsta de 26 de ani.

Manifestatiile din Budapesta, replicate in alte orase

Dupa dispersarea manifestantilor, cateva mii de persoane au ramas pe loc. Unii indivizi au incercat sa patrunda in Parlament, fapt ce a provocat confruntari cu fortele de ordine. Sute de politisti au fost mobilizati la intrarea in cladire.

Alte peste 20 de manifestatii de "indignare", dar de o amploare mai mica, au fost organizate, de asemenea, luni pe teritoriul intregii tari. Renuntarea la taxa pe internet, dupa manifestatiile din octombrie, constituie unul din rarele esecuri ale premierului Orban dupa venirea sa la putere in 2010.

Citeste si:
Barcelona: Noi ciocniri violente intre separatisti si politie
Spania: Noi ciocniri...

Saptamana trecuta, aproximativ 10.000 de persoane au manifestat la Budapesta pentru a cere demisia sefului serviciului fiscal din Ungaria careia i s-a refuzat intrarea in Statele Unite din cauza unor acuzatii de coruptie.
Viktor Orban, care a fost ales in 2010 si a castigat alegerile legislative din aprilie, suscita numeroase critici in Europa si in Statele Unite pentru reformele sale, considerate drept liberticide de catre criticii sai.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
MAE a cerut Ungariei deschiderea mai multor puncte de trecere la frontieră
Setari Cookie-uri