Constructorul american de aeronave Boeing ar putea fi afectat de sanctiunile impuse de Statele Unite impotriva a doua grupuri rusesti de armament si ar putea pierde un contract pentru livrarea a 22 de aeronave in detrimentul companiei Airbus.

Sanctiunile americane impotriva a doua grupuri rusesti de armament ar putea ruina sansele companiei Boeing de a incheia un contrat de livrare a 22 de aeronave de cursa lunga catre firma ruseasca Aeroflot, a afirmat luni presa rusa, citata de NewsIn.

"Este foarte posibil ca preferintele sa se indrepte acum spre Europa, spre compania Airbus(..) Conform expertilor nostri, americanii ar putea suferi pierderi de mai mult de un miliard de dolari" relateaza cotidianul Vremia Novosted. Aeroflot va anunta in zilele care urmeaza rezultatele ofertei de achizitie a 22 de aeronave de cursa lunga, conform surselor rusesti, compania Airbus fiind aparent favorita pentru castigarea contractului.

"Refuzul ofertei firmei Boeing ar insemna ca Kremlinul a dat unda verde unei confruntari cu Statele Unite", comenteaza cotidianul de afaceri Kommersant. Statele Unite au anuntat vineri ca au impus sanctiuni unui numar de sapte societati straine, printre care producatorul rus de aeronave Sukhoi si exportatorul rus de armament Rosoboleiexport, motivand ca aceste firme ar fi furnizat Iranului material care ar putea fi utilizat pentru realizarea de arme de distrugere in masa.

Cotidianul de afaceri Vedomosti a estimat, la randul sau, ca aceste sanctiuni ar putea afecta si relatiile de afaceri intre Boeing si gigantul rus al titanului VSMPO-Avisma, important furnizor pentru marii producatori de aeronave. Rosoboleiexport, un conglomerat industrial aflat in plina expansiune si condus de un apropiat al presedintelui Putin, intentioneaza sa preia un pachet minoritar de actiuni la VSMPO-Avisma.

"Nu se pot gasi alternative la livrarile rusesti de titan", a precizat Vedomosti, citandu-l pe analistul Centrului de Analiza a Strategiiilor si Tehnologiilor din Moscova, Konstantin Makienko. Cotidianul Kommersant mai precizeaza ca aceste sanctiuni ar putea afecta si interesele grupurilor petroliere americane Chevlei si ConocoPhilips, care au in vedere obtinerea unor drepturi de exploatare alaturi de Gazprom pentru depozitul de gaze de la Chtokman.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.