Economia Rusiei ar putea intra in recesiune in anul care urmeaza daca pretul petrolului scade sub 60 de dolari pe baril si daca SUA si Europa decid sa inaspreasca regimul sanctiunilor economice, arata ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, citat de Bloomberg.

In cazul in care pretul petrolului se stabilizeaza la nivelul actual, economia celui mai mare exportator al lumii nu va creste cu mai mult de 1% in 2015, a declarat Siluanov intr-un interviu luni. Pretul petrolului Brent, de referinta pentru bursa londoneza, a scazut marti pentru a doua sedinta consecutiv, la 79,05 dolari pe baril, informeaza Mediafax.

"Recesiunea va fi inevitabila daca situatia se deterioreaza. Daca pretul petrolului scade sub 60 dolari, economia se va contracta", a spus ministrul rus. O eventuala recesiune se va reflecta si intr-o schimbare de strategie privind politicile fiscale din Rusia, considera Siluanov, care prognozeaza un deficit bugetar de 0,6% din PIB in 2015, fata de un surplus de 0,1-0,3% din PIB estimat pentru acest an.

Strategia bugetara va fi revizuita, la fel si prioritatile.

"Va trebui sa avem o abordare mai stricta in privinta bugetului si sa utilizam toate instrumentele de care dispunem pentru combatarea crizei. Strategia bugetara va fi revizuita, la fel si prioritatile", a declarat ministrul. Desi nu exclude o cotatie a petrolului de 60 dolari pe baril in 2015, Siluanov estimeaza ca va fi o situatie temporara, pretul petrolului urmand sa fluctueze, cel mai probabil, intre 80 si 90 dolari pe baril.

Citeste si:
Votca nu ucide coronavirusul, avertizează autorităţile ruse
Votca nu ucide coronavirusul,...

Rubla si pretul petrolului, in cadere libera

Comentariile ministrului vin la o saptamana dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca tara sa se pregateste pentru posibilitatea ca pretul petrolului sa scada "catastrofic" in viitorul apropiat.

Cresterea economica a Rusiei a incetinit in iulie-septembrie pentru al treilea trimestru consecutiv, fiind cea mai lenta dupa contractia consemnata in 2009 din cauza crizei financiare internationale. Banca Rusiei, care in ultimele trei luni a facut eforturi sa incetineasca deprecierea rublei, a avertizat recent ca economia rusa ar putea stagana anul viitor, in contextul scaderii pretului petrolului si al sanctiunilor economice.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Pretul petrolului a explodat dupa atacul cu drone asupra rafinariilor
Setari Cookie-uri