Grupul german OBI, unul dintre cei mai importanti retaileri europeni specializati in bricolaj, este interesat de achizitia concurentului austriac Baumax, aflat in dificultati financiare pe pietele pe care activeaza, potrivit unor informatii citate de Reuters.

Baumax, companie importanta pe piata de bricolaj la nivel european, este unul dintre cei mai afectati retaileri de profil din cauza cererii scazute si constructiei reduse de case noi, ceea ce a condus la pierderi de sute de milioane de euro pe pietele pe care activeaza.

Tangelmann, compania care detine grupul OBI la nivel european, nu a dorit sa comenteze pe baza informatiilor aparute in presa, in timp ce un purtator de cuvant al Baumax a declarat ca momentan “nu exista nicio discutie de vanzare”, iar bancile sustin procesul de reconstructie al companiei.

Atat OBI cat si Baumax sunt doi dintre cei mai importanti retaileri de bricolaj care in acest an au parasit piata din Romania, nemtii – in urma unui exit de pe plan local, iar austriecii cumparati de catre francezii de la Leroy Merlin. Decizia exitului OBI a venit la nici sase ani de la intrarea in Romania, surse din piata declarand pentru wall-street.ro la finele lunii mai despre intentiile retailerului de a pleca, spatiile sale urmand sa fie ocupate din toamna acestui an de catre retailerul grec de jucarii Jumbo, compania aflata in plina expansiune la nivel local.

OBI, pierderi cumulate de 65 mil. euro intre 2008 si 2012

Nemtii de la OBI au inregistrat pierderi cumulate in intervalul 2008 – 2012 de circa 65 milioane de euro, echivalentul a circa 13 milioane de euro pe an, insa in 2013 compania a revenit pe profit dupa vanzarea unor active, ceea ce le-a adus un rezultat net favorabil de peste 20 de milioane de euro.

Afacerile OBI in Romania au crescut din 2008 si pana in anul 2011, cand au atins circa 42 de milioane de euro, insa pierderile si datoriile nemtilor s-au adancit si mai mult, retailerul ajungand ca in 2012 sa aiba datorii de doua ori mai mari decat la intrarea pe piata si pierderi de aproape 13 milioane de euro. Leroy Merlin, unul dintre cei mai mari retaileri specializati in bricolaj din Europa, companie care detine in Romania doua magazine de bricolaj (Bucuresti si Craiova), a cumparat cele 15 magazine ale Baumax de pe plan local, potrivit unui comunicat al companiei.

Retailerul austriac de bricolaj Baumax a ajuns la un acord cu grupul francez Adeo, proprietarul magazinelor Leroy Merlin, pentru vanzarea celor 15 magazine pe care le detine in Romania, printr-o tranzactie in actiuni. "Suntem multumiti ca am gasit o solutie foarte buna pentru Baumax Romania, care asigura o perspectiva pozitiva pentru toti cei implicati, mai ales pentru furnizori, care pot continua pe piata din Romania la fel ca pana in prezent. Baumax isi poate continua restructurarea cu bancile, in principal pe cele cinci piete cheie ale companiei", a declarat Michael Hurter, directorul general al Baumax in vara acestui an.

Baumax nu a dezvaluit pretul tranzactiei, care trebuie sa obtina avizul autoritatilro romane pentru concurenta. Vanzarea operatiunilor din Romania reprezinta un pas important pentru bauMax in procesul de restructurare, care ar urma sa se desfasoare pana in 2016. Compania a anuntat in primavara ca bauMax se va concentra pe cinci tari, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia, si va analiza operatiunile din Turcia, Romania, Bulgaria si Croatia.

Grupul Adeo are operatiuni in 12 tari, printre care si Romania, cu mai multe formate de magazine, inclusiv Leroy Merlin, KoziKaza, Brico Center, Weldom, Bricoman si Bricomart.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri