Grupul spaniol de constructii FCC, cu mari datorii, a ajuns la un acord de refinantare cu Carlos Slim, la cateva zile dupa ce a esuat in incercarea de a incheia o astfel de intelegere cu investitorul George Soros, miliardarul mexican devenind cel mai mare actionar al companiei, relateaza Mediafax, care citeaza CNBC.

FCC, cu sediul in Barcelona, este inca afectat de prabusirea pietei imobiliare spaniole, dupa criza financiara mondiala din 2008. Compania a a atras o serie de investitori puternici, dornici sa mizeze pe redresarea acestui sector. Anul trecut, co-fondatorul Microsoft Bill Gates a cumparat actiuni la FCC, iar Soros a facut acelasi lucru in ianuarie.

Saptamana trecuta, actionarii FCC au aprobat o majorare de capital in valoare de 1 miliard de euro, in speranta consolidarii capitalului, reducerii datoriilor si imbunatatirii rezultatelor financiare. Reprezentantii FCC au discutat cu cei ai Soros Fund Management, dar au anuntat luni ca discutiile s-au incheiat fara un acord.

Investitie de peste 600 mil. euro

Ulterior, FCC a apelat la Slim si la compania sa Inmobiliaria Carso, miliardarul mexican devenind cel mai mare investitor la compania de constructii, cu o participatie de 25,6%. Investitia este in valoare de circa 650 de milioane de euro.

Pe de alta parte, femeia de afaceri spaniola Esther Koplowitz isi va reduce participatia la FCC de la peste 50% la 22,4%.Fondurile atrase prin majorarea de capital vor fi folosite pentru plata partiala a unei transe de 1,39 miliarde de euro printr-un acord de refinantare care dateaza din luna iunie. Transa este convertibila in actiuni dupa o perioada de patru ani, daca nu este achitata sau refinantata, se arata intr-un comunicat al companiei. Reprezentantii FCC nu au fost disponibili pentru comentarii.

Spaniolii de la FCC, implicati in proiecte mari de constuctii la nivel local

FCC, realizeaza in Romania, in asociere cu Astaldi (Italia), Delta ACM (Romania) si AB Construct (Romania), lucrarile de rezistenta la sectiunea de metrou Raul Doamnei - Opera (Hasdeu), cu o lungime totala de 6,2 kilometri si 9 statii, in baza unui contract atribuit in martie 2011, pentru 918,9 milioane lei, fara TVA.

Totodata, Metrorex a atribuit, in octombrie, asocierii Astaldi - FCC - Delta ACM - AB Construct un contract de 67,4 milioane lei (15,3 milioane euro), cu TVA, pentru lucrari suplimentare la magistrala 5 de metrou Drumul Taberei - Pantelimon. Un alt contract pentru lucrari suplimentare la acest proiect, in valoare de 69 milioane lei fara TVA, a fost atribuit acestei asocieri la jumatatea anului trecut. Acordul viza lucrari de deviere a retelelor edilitare.
Compania spaniola a fost implicata totodata in lucrari de constructii de drumuri in Romania, cum sunt cele de la centura Aradului sau constructia podului Vidin-Calafat.

Sursa foto: Mediafax FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri