E.ON, unul dintre cele mai importante grupuri din domeniul energiei, vinde activele pe care le detine in Spania pentru 2,5 miliarde de euro catre banca de investitii din Australia Macquarie Group si fondul suveran al Kuweitului, pentru a reduce datoria de peste 30 de miliarde de euro pe care o are grupul german de utilitati, informeaza Mediafax, care citeaza cotidianul The Wall Street Journal.

Potrivit termenilor intelegerii, Macquarie va acoperi 60% din costul tranzactiei, iar Wren House Infrastructure Management, o divizie a Autoritatii de Investitii din Kuweit, va contribui cu 40% din suma totala.

Acordul, care include si cumpararea datoriei acumulate de E.ON in Spania, a fost incheiat in urma unor negocieri exclusive purtate de Macquarie si Wren House. Oferta finala a acestora a fost cu cateva sute de milioane mai mare decat ofertele competitorilor.

CVC Capital Partners, printre grupurile care au inaintat oferte pentru preluarea E.ON Spania

Printre grupurile care au inaintat oferte pentru preluarea activelor E.ON din Spania s-au numarat firma de investitii CVC Capital Partners si asocierea formata din compania de gaze si electricitate din Spania Gas Natural si Madrilena Red de Gas, un distribuitor spaniol de gaz detinut de Morgan Stanley Infrastructure. Divizia E.ON din Spania are aproximativ 1.200 de angajati, opereaza o retea de distributie de 32.000 km si furnizeaza energie catre 688.000 de clienti.

E.ON vinde operatiunile din Spania si Italia, pentru a recupera o parte din investitiile de 11,5 miliarde de euro in active facute din 2007 pana in prezent in Europa de Sud. Din 2007, insa, cererea pentru energie pe pietele europene a stagnat, iar valoarea activelor E.ON s-a redus la jumatate.

E.ON strange capital pentru a-si reduce datoria de peste 30 miliarde de euro

E.ON vrea sa stranga capital pentru a reduce datoria de 31 de miliarde de euro si pentru a face fata crizei din industria energiei, cauzata de cererea slaba si de cresterea energiei din surse regenerabile in Europa.
De asemenea, compania germana se reorienteaza catre pietele din Rusia, Turcia si Brazilia, mizand pe faptul ca acestea vor creste mai rapid decat pietele europene.

Grupul E.ON este activ in Romania pe piata furnizarii si distributiei de gaze naturale si energie electrica, deservind aproximativ trei milioane de clienti in 20 de judete din Transilvania si Moldova.
Profitul inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari al E.ON in Romania a crescut in primele noua luni din acest an, in conditiile in care, la nivel global, compania germana a raportat un profit EBITDA in scadere cu 7% si o pierdere neta de 14 milioane de euro.

In aprilie, E.ON Romania a previzionat o cifra de afaceri in crestere pentru acest an, in conditiile in care liberalizarea pietei de energie si gaze continua. De asemenea, E.ON a estimat ca volumele de gaze si energie care vor fi comercializate in acest an se vor situa la nivelul din 2013. Volumele de gaze si energie vandute anul trecut de E.ON Romania au fost de 29,4 TWh, cu 13% sub nivelul din 2012.

Cifra de afaceri consolidata a E.ON Romania a scazut anul trecut fata de nivelul din 2012, la 4,65 miliarde lei (1,05 miliarde euro), in principal din cauza diminuarii volumelor de gaze si electricitate comercializate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri