David Cameron, premierul britanic, a declarat vineri ca planul sau destinat limitarii afluxului de imigranti din Uniunea Europeana in Marea Britanie va necesita modificarea Tratatelor europene, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

"Nu exista nici o indoiala ca planul in ansamblul sau va necesita cateva modificari ale Tratatelor si sunt increzator in capacitatea noastra de a le negocia", a declarat el, in timp ce isi prezenta masurile. Intr-un discurs foarte asteptat, premierul britanic, aflat sub presiunea opiniei publice si a curentului eurofob, a pledat pentru o limitare a accesului la indemnizatii sociale al imigrantilor care provin din Uniunea Europeana.

Planul sau, a carui aplicare ramane incerta, prevede un termen de patru ani inainte ca imigrantii sa poata obtine anumite avantaje, precum reducerea impozitelor sau locuinte sociale. Aceasta masura vizeaza in primul rand muncitorii slab calificati veniti in special din estul Europei.

Un imigrant nu ar trebui sa vina in Marea Britanie fara o oferta de lucru

Un imigrant nu ar trebui sa vina in Marea Britanie fara o oferta de lucru si va fi rugat sa paraseasca tara dupa sase luni daca nu si-a gasit un loc de munca, a adaugat Cameron, care sustine ca vrea sa revina la politicile implementate in anii '80 de Margaret Thatcher.

Alte variante evocate in ultimele saptamani, precum instaurarea unui plafon privind numarul de imigranti, au fost insa abandonate. Consilierii premierului conservator se tem ca o asemenea masura nu poate fi aplicata pentru ca nu ar fi conforma cu principiul liberei circulatii a persoanelor in UE. In ultimele saptamani, partenerii sai europeni, inclusiv cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, au subliniat de mai multe ori caracterul intangibil al liberei circulatii a persoanelor in UE.

Imigratia, o problema in Insula

Discursul premierului britanic intervine la o zi dupa publicarea unor noi date privind imigratia, considerate ca o noua lovitura cu sase luni inaintea alegerilor generale. Partidul Conservator si-a fixat ca obiectiv limitarea migratiei nete (diferenta intre imigranti si emigranti) la 100.000 de persoane. Oficiul National de Statistica a prezentat insa joi o crestere de 39 la suta a migratiei nete in perioada iunie 2013-iunie 2014, la 260.000 de persoane. Mai mult de jumatate dintre cele 583.000 de persoane care au sosit in tara in aceasta perioada sunt cetateni din celelalte state UE.

Aceasta deriva a accentuat presiunea asupra lui David Cameron din partea aripii eurosceptice a partidului sau si a partidului populist UKIP, care a facut din imigratie principala sa arma de lupta. Premierul nu exclude, in lipsa de reforme, sa pledeze pentru iesirea tarii din UE in cadrul unui referendum prevazut pentru 2017.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri