Rata somajului din Italia a atins in octombrie un nivel record, de peste 13%, dand o noua lovitura guvernului condus de Matteo Renzi, care nu reuseste sa obtina progrese economice, transmite AFP.

Fata de luna septembrie, pentru care rata somajului a fost revizuita in crestere la 12,9%, indicatorul a inregistrat o crestere de 0,3 puncte procentuale, la 13,2%. Avansul fata de octombrie anul trecut este de 1 punct procentual, noteaza Mediafax.

Analistii anticipau ca rata somajului va atinge 12,5% in octombrie. Numarul persoanelor in cautarea unui loc de munca a atins in octombrie nivelul de 3,41 milioane, in crestere cu 2,7% fata de luna precedenta si de 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Fapt si mai grav, rata somajului in randul tinerilor de pana la 24 de ani, deja una dintre cele mai ridicate din Europa, a urcat cu 0,6 puncte procentuale fata de luna septembrie, la 43,3%. Avansul fata de anul trecut este de 2 puncte. "Am pierdut 1 milion de locuri de munca in sase ani. Este nevoie de timp pentru a ne reveni", a declarat Renzi in timpul unei vizite in Sicilia.

Potrivit datelor Eurostat, Italia este tara europeana cu cea mai mare crestere a ratei somajului in octombrie. Somajul din zona euro a stagnat in octombrie 11,5%, comparativ cu luna septembrie, dar a scazut de la nivelul de 11,9% inregistrat in octombrie 2013. "Cresterea somajului in Europa este rezultatul aproape exclusiv al cresterii enorme, cu 90.000 de persoane, a somajului in Italia", a subliniat Christian Schulz, analist la banca germana Berenberg.
Datele referitoare la somaj reprezinta o noua veste proasta pentru Renzi, in aceasta saptamana, dupa cea referitoare la declinul increderii oamenilor de afaceri in economie, in noiembrie, si a vanzarilor de retail, in septembrie.

Premierul Matteo Renzi a venit la putere cu promisiunea de a a redresa economia, dar guvernul nu reuseste sa obtina rezultate. Italia, alaturi de Franta si Belgia, a fost avertizata vineri de Comisia Europeana din cauza nivelului ridicat al deficitelor bugetare si al datoriilor publice, institutia cerand reforme si disciplina bugetara.

Sursa foto: Shutterstock / Italia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri