Sectiile de vot pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au deschis duminica dimineata, peste trei milioane de cetateni fiind asteptati la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputati, intr-un scrutin crucial care va decide daca tara continua pe calea europeana sau se apropie de Rusia.

Urnele s-au deschis la ora 07.00 si se vor inchide la ora 21.00, urmand ca primele rezultate sa fie anuntate de Comisia Electorala Centrala la ora 23.00, noteaza Mediafax. Cei 3,2 milioane de alegatori pot vota in una dintre cele 2.073 de sectii de votare, dintre care 95 se afla in strainatate.

Cetatenii pot vota in baza buletinului de identitate, indiferent daca este sau nu valabil, a actului de identitate provizoriu, precum si a legitimatiei de serviciu pentru militarii in termen. Alegatorii din strainatate isi vor putea exprima dreptul la vot cu pasaportul sau livretul de marinar, dar nu inainte de a semna o declaratie pe proprie raspundere.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, in urma carora vor fi desemnati 101 deputati pentru un mandat de patru ani, se desfasoara in baza scrutinului proportional, pe liste. Numarul participantilor era, miercuri, de 20 de partide si coalitii si patru candidati independenti, dar o decizie a Curtii de Apel din Chisinau, confirmata de Curtea Suprema de Justitie, a exclus in ultimul moment din cursa electorala Partidul Patria al lui Renato Usatii, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale. Aceasta din urma a acuzat formatiunea ca a primit bani din strainatate.

Scrutinul este monitorizat de circa 4.000 de observatori nationali si internationali. Observatorii internationali vor prezenta declaratia preliminara post-electorala in cadrul unei conferinte de presa luni, la ora 15.00. Misiunea internationala de observare a alegerilor cuprinde aproximativ 420 de observatori din 43 de tari, relateaza Jurnal de Chisinau in editia electronica.

O noutate a acestui scrutin este registrul electronic, implementat pentru prima data in Republica Moldova. Astfel, alegatorii care vor incerca sa voteze de mai multe ori vor putea fi identificati imediat. In cazul in care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarma, iar operatorul va anunta politia.

Aceste alegeri pot fi declarate valabile doar daca la urne se vor prezenta cel putin 33,3 la suta dintre alegatori. Daca in procesul alegerilor sau la numararea voturilor vor fi comise incalcari ale Codului Electoral, alegerile pot fi declarate nule de Curtea Constitutionala.

Opinia publica din Republica Moldova este impartita intre apropierea de Uniunea Europeana si participarea la Uniunea Vamala sustinuta de Rusia. O majoritate solida continua sa sustina relatii foarte bune cu Rusia, in pofida semnarii Acordului de Asociere cu UE, atat dintr-o teama fata de Rusia, cat mai ales din motive economice, considera analistii. Un numar mare de moldoveni aleg sa mearga sa munceasca in Rusia, in conditiile in care R.Moldova supravietuieste economic din banii pe care acestia ii trimit acasa. Aceasta diviziune se va reflecta, cel mai probabil, si in noul Legislativ.

Sursa foto: Republica Moldova/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri