Moody's a retrogradat luni ratingul Japoniei cu o treapta, de la Aa3 la A1, pe fondul "unei incertitudini sporite" privind capacitatea autoritatilor de la Tokyo de a reduce deficitul fiscal, relateaza MarketWatch, preluat de Mediafax.

Este pentru prima data in ultimii doi ani cand o mare agentie de evaluare fiscala reduce ratingurile Japoniei. Moody's a motivat decizia prin faptul ca premierul nipon Shinzo Abe a decis sa amane cu un an si jumatate cresterea cotei de TVA, ceea ce determina "riscuri asupra consolidarii fiscale si, pe termen lung, asupra costului finantarii si a sustenabilitatii datoriei", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Japonia este cea mai indatorata economie dintre statele dezvoltate, nivelul datoriilor depasind de peste doua ori valoarea produsului intern brut. Guvernul nipon a afirmat recent ca va incerca sa echilibreze bugetul primar, astfel incat veniturile din taxe sa fie similare cu cheltuielile (minus platile dobanzilor pentru imprumuturile guvernamentale), pana in 2020.

"Consolidarea fiscala va deveni din ce in ce mai dificila odata cu trecerea timpului", au declarat analistii Moody's, adaugand ca intarzierea masurilor pentru reducerea datoriilor si eficienta scazuta a acestora pot afecta cresterea economiei Japoniei.

Cresterea randamentului pentru obligatiunile emise de guvernul nipon se numara, de asemenea, printre motivele care au stat la baza retrogradarii calificativului acordat Japoniei, potrivit Moody's. In urma anuntului privind retrogradarea Japoniei, yenul s-a depreciat la cel mai redus nivel fata de dolarul american, tranzactionandu-se la 119,15 unitati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri