Un avion F-16 norvegian a fost pe punctul de a intra in coliziune cu un Mig rusesc, care i-a taiat calea la nord de Norvegia, potrivit armatei norvegiene, care a difuzat o inregistrare video a incidentului calificat drept "indezirabil", relateaza AFP.

In inregistrarea video realizata din cabina avionului F-16, un aparat prezentat ca un Mig 31 rusesc apare brusc din dreapta, determinand pilotul norvegian sa vireze la stanga pentru a-l evita. "Acesta nu este un comportament normal din partea pilotului rus", a declarat marti pentru AFP un purtator de cuvant al fortelor armate norvegiene, Brynjar Stordal, precizand ca aparatele de zbor au fost la aproximativ 20 de metri distanta, relateaza Mediafax.

"Nu stim daca a fost un calcul gresit sau daca a intrat in mod deliberat in fata avionului nostru F-16", a adaugat el. Incidentul s-a produs in spatiul aerian international "la nord de Norvegia", conform armatei norvegiene, care nu a vrut sa precizeze data. "Aviatia militara rusa nu a incalcat niciodata spatiul aerian al Norvegiei, contrar celor intamplate in tarile baltice, in Suedia si Finlanda", a subliniat Stordal.

Potrivit acestuia, armata norvegiana a informat autoritatile ruse ca acest gen de incidente este "indezirabil". Inregistrarea video de 26 de secunde este publicata pe fondul intensificarii activitatii aeriene a armatei ruse. Interceptarile unor avioane rusesti in apropierea statelor NATO au ajuns la 400 de cazuri anul acesta, cu 50 la suta mai multe decat anul trecut, a declarat la 20 noiembrie secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

El a precizat atunci ca zborurile nu sunt o problema, dar a denuntat faptul ca rusii "nu trimit planurile de zbor". "Majoritatea trec prin spatiul aerian international, dar sunt aproape de spatiul nostru aerian si interfereaza cu zborurile comerciale", a adaugat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri