Germania, Franta si Italia preseaza Comisia Europeana, printr-o scrisoare, sa inaspreasca masurile impotriva paradisurilor fiscale, unele dintre acestea sa fie propuse pana la sfarsitul acestui an, iar adoptarea lor sa aiba loc pana la sfarsitul lui 2015, transmite MarketWatch.

In scrisoarea comuna a ministrilor de Finante din cele trei state, adresata Comisarului pentru Economie Pierre Moscovici, se arata ca noile masuri ar trebui sa asigure o transparenta mai mare si sa impiedice companiile sa se joace cu legile fiscale divergente din Europa.

Comisia Europeana ar trebui sa limiteze practicile companiilor de planificare fiscala agresiva si de transferare a profiturilor, potrivit scrisorii, prin care se solicita reguli mai stricte, mai multe informatii din partea companiilor si o coordonare mai buna intre statele europene. Prin planificarea fiscala agresiva companiile profita de detaliile tehnice ale unui sistem fiscal sau de neconcordantele dintre doua sau mai multe sisteme in scopul reducerii obligatiilor fiscale.

"Cetatenii si companiile noastre asteapta sa rezolvam problema evaziunii fiscale si a planificarii fiscale agresive. Este datoria noastra comuna sa raspundem acestor asteptari asigurandu-ne ca toata lumea plateste impozite in statele unde sunt generate profiturile", afirma ministrii Wolfgang Schauble, Michel Sapin si Pier Carlo Padoan in scrisoarea obtinuta de Wall Street Journal.

Initiativa venita de la Berlin, Paris si Roma este o provocare deschisa la adresa presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a fost premier al Luxembourgului pana in 2013 si a colaborat cu companii care au dorit reducerea obligatiilor lor fiscale.

Citeste si:
Romanii au mai putine probleme decat italienii in a-si incalzi casa
Eurostat: Romanii au mai...

Juncker a fost pus luna trecuta intr-o situatie dificila, in urma publicarii de catre un grup de jurnalisti a unor documente care au scos la iveala facilitatile fiscale generoase acordate de Luxembourg companiilor multinationale, criticii afirmand ca aceste practici au transformat ducatul intr-un paradis fiscal. Juncker a minimizat rolul pe care l-a avut in aceste cazuri.

Luxembourgul nu este singura tinta a criticilor sistemului fiscal. Autoritatile europene investigheaza si regimurile fiscale din Irlanda si Olanda, in urma reclamatiilor legate de nivelul scazut al taxelor platite de companii precum Amazon.com, Google si Starbucks.

Cei trei ministri semnatari ai scrisorii sustin ca lipsa de armonizare a legislatiilor fiscale din UE este unul dintre principalele motive care permit planificarea fiscala agresiva si transferarea profiturilor, ei cerand ca cele 28 de state membre sa adopte o directiva cuprinzatoare referitoare la combaterea deficientilor, inainte de sfarsitul anului viitor.

Comisarul pentru Economie Pierre Moscovici a salutat sprijinul Italiei, Frantei si Germaniei pentru planul UE de extindere a schimbului automat de informatii in domeniul fiscal, a declarat Vanessa Mock, purtator de cuvant al CE in domeniul serviciilor financiare.

Citeste si:
Contribuabilii francezi vor putea fi urmariti de Fisc pe Facebook
In Franta, contribuabilii vor...

Comisia intentioneaza sa prezinte propriile propuneri in vedere imbunatatirii schimbului automat de informatii in domeniul fiscal, in primul trimestru din 2015, a spus Mock. Initiativele au loc in timp ce Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si statele din G20 intentioneaza ca noi reguli, menite sa impiedice companiile sa isi reduca obligatiile fiscale, sa fie adoptate pana la sfarsitul anului 2015.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Germania, cea mai mica productie auto din ultimii 23 de ani