Banca centrala a SUA (Federal Reserve-Fed) a lasat ieri seara nemodificata dobanda de referinta la 5,25% in contextul incetinirii cresterii economice, chiar daca este de parere ca riscurile inflationiste se mentin in continuare.

Desi reprezentantii Fed au decis sa lase dobanda de referinta la acest nivel, asta nu inseamna ca nu isi vor schimba politica de crestere a acesteia in acest an, anunta publicatie USA Today.

Fed a decis astfel sa faca o pauza in ciclul sau de majorare a costului imprumuturilor, care a debutat in luna iunie 2004. La acea data, dobanda de referinta a Fed era de un procent. Decizia de marti seara era una asteptata de majoritatea analistilor care mizau pe o mentinere a statu quo-ului. Cu toate acestea, bursa din New York a reactionat imediat, indicele Dow Jones pierzand 0,41% si indicele Nasdaq depreciindu-se cu 0,56%.

In comunicatul sau oficial, Comitetul de politica monetara al Federal Reserve (FOMC) a subliniat ca, "dupa ce a atins un ritm ridicat la inceputul anului, cresterea economica a incetinit in ultima perioada". Aceasta tendinta descrescatoare reflecta in parte "o scadere graduala a sectorului imobiliar rezidential si efectele decalate ale precedentelor majorarii ale dobanzilor si ale majorarii preturilor la energie", considera Fed.

In acelasi timp insa, Fed considera ca cifrele referitoare la inflatia de baza s-au mentinut la un nivel ridicat in ultimele luni, existand in continuare riscuri inflationiste.

"Amploarea si momentul unei noi modificari de politica monetara pentru contracararea acestor riscuri va depinde de perspectivele referitoare la inflatie si crestere economica", potrivit Fed.

Presedintele Fed, Ben Bernanke, a evocat in luna aprilie 2006 posibilitatea ca la un anumit moment Fed sa ia o pauza dupa 17 majorari succesive ale dobanzilor, fara ca acest lucru sa insemne oprirea definitiva a majorarii creditului. in consecinta, o parte a economistilor considera ca este posibila o noua modificare a politicii monetare in luna septembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce castiguri mai aduc fondurile atasate unei asigurari unit-linked