Castigatori: Arabia Saudita

Castigatori: Arabia Saudita

Arabia Saudita si-a aratat puterea la intalnirea OPEC din noiembrie. Tara are nevoie ca petrolul sa se tranzactioneze la 97,5 dolari/baril pentru a-si echilibra bugetul, insa are in acelasi timp si rezerve de 736 mld. dolari, scrie Bloomberg.

Foto: Shutterstock / Sheik

Castigatori: China

Castigatori: China

China, al doilea cel mai mare importator din lume, profita de caderea petrolului pentru a construi rezerve strategice. Ieftinirea petrolului ar putea sa inverseze trendul de incetinire a economiei chineze.

Castigatori: Companiile aeriene

Castigatori: Companiile aeriene

Companiile aeriene economisesc bani cheltuind mai putin pe combustibil si in acelasi timp mentinand costurile cerute calatorilor. Bank of America estimeaza ca veniturile liniilor aeriene vor creste cu 73% in 2015.

Castigatori: Pierre Andurand

Castigatori: Pierre Andurand

Administratorul londonez de fonduri Pierre Andurand a inregistrat un castig de 18% in noiembrie tranzactionand short petrol si anticipand caderea acestei piete.

Pierzatori: Companiile petroliere

Pierzatori: Companiile petroliere

Extractia de petrol prin intermediul platformelor maritime sau al altor metode mai putin conventionale devine neprofitabila pentru companiile petroliere in conditiile in care valoare barilului scade puternic. Teoretic, si pretul carburantilor vanduti “la pompa” ar trebui sa scada odata cu prabusirea petrolului, dar statistica arata ca in general beznina se ieftineste mult mai greu in comparatie cu deprecierea titeiului.

Foto: Shutterstock / Oil Refinery

Pierzatori: Rusia

Pierzatori: Rusia

Gluma potrivit careia varsta lui Vladimir Putin, pretul petrolului si valoarea rublei fata de dolar vor atinge nivelul de 63 in 2015 i-a facut pe rusi sa rada. Nervos.

Pierzatori: Iran

Pierzatori: Iran

Deja lovita de sanctiuni internationale din cauza programului sau nuclear, Teheranul are nevoie de un baril de petrol care sa se tranzactioneze la 130,5 dolari pentru a-si putea echilibra bugetul, potrivit estimarilor FMI.

Pierzatori: Venezuela

Pierzatori: Venezuela

Venezuela, cea mai slaba tara membra OPEC, ar putea sa se confrunte cu nemultumirea populatiei si devalorizarea monedei nationale

Foto: Shutterstock / President of Venezuela Hugo Chavez