Baumax, unul dintre cei mai importanti jucatori specializati in bricolaj la nivel european, companie care pana in aceasta vara detinea 15 magazine si in Romania, este pe punctul de a-si vinde intreg business-ul, italienii de la banca de investitii Mediobanca fiind mandatata sa urmareasca procesul de vanzare, potrivit unor surse citate de Reuters.

Extinderea puternica pe pietele din Estul Europei si din Turcia a adancit si mai mult business-ul austriecilor, care au decis sa isi scoata la vanzare operatiunile de pe mai multe piete, ca urmare a pierderilor de sute de milioane raportate. Procesul de vanzare si de restructurare se va derula pe o perioada de doi ani de zile, iar firmele sau investitorii interesati de achizitie isi pot depunde actele pana pe 18 decembrie, anul curent.

Suntem deschisi pentru discutii cu potentiali investitori”, a declarat un purtator de cuvant al retailerului austriac. Planul de vanzare al operatiunilor Baumax se va concentra mai ales pe activitatea grupului din Austria, Cehia si Slovacia, piete care genereaza circa 70% din venituri, echivalentul a circa 750 de milioane de euro. Interesant este insa faptul ca proprietarul Baumax, Karheinz Essl, a decis in prima parte a acestui an sa isi vanda colectia de arta in incercarea de a-si scapa business-ul de datorii.

OBI, interesat de activele detinute de Baumax in Europa

Grupul german OBI, unul dintre cei mai importanti retaileri europeni specializati in bricolaj, este interesat de achizitia concurentului austriac Baumax, aflat in dificultati financiare pe pietele pe care activeaza. Tengelmann, compania care detine grupul OBI la nivel european, nu a dorit sa comenteze pe baza informatiilor aparute in presa, in timp ce un purtator de cuvant al Baumax a declarat ca momentan “nu exista nicio discutie de vanzare”, iar bancile sustin procesul de reconstructie al companiei.

Atat OBI cat si Baumax sunt doi dintre cei mai importanti retaileri de bricolaj care in acest an au parasit piata din Romania, nemtii – in urma unui exit de pe plan local, iar austriecii cumparati de catre francezii de la Leroy Merlin. Decizia exitului OBI a venit la nici sase ani de la intrarea in Romania, surse din piata declarand pentru wall-street.ro la finele lunii mai despre intentiile retailerului de a pleca, spatiile sale urmand sa fie ocupate din toamna acestui an de catre retailerul grec de jucarii Jumbo, compania aflata in plina expansiune la nivel local.

Baumax si-a vandut in 2014 magazinele din Romania, Bulgaria si Turcia

Parte a procesului de a-si reorganiza afacerile pe pietele pe care activeaza, Baumax a decis sa iasa in acest an de pe mai multe piete din estul Europei, asta dupa ce in ultimii ani s-a extins puternic in regiune. Informatii despre plecarea retailerului au aparut inca din primavara, iar anunturile oficiale au venit pe rand.

In Romania cele 15 magazine detinute de catre austrieci au fost cumparate de catre francezii de la Leroy Merlin, controlati de catre Grupul Adeo in vara acestui an, pentru ca pe finalul anului sa primeasca acceptul autoritatilor concurentiale, iar intelegerea dintre parti sa fie semnata. La jumatatea lunii noiembrie Leroy Merlin a devenit oficial proprietarul BauMax in Romania.

Piata locala de bricolaj traverseaza poate una dintre cele mai animate perioade, fiind marcata de fuziuni si achizitii, exituri sau repozitionari. Leroy Merlin, alaturi de Dedeman, Praktiker, Kingfisher, OBI, si mai nou – Hornbach, sunt principalii actori ai celui mai dinamic sector din retail, in 2014. Printre cei mai mari jucatori specializati pe acest segment se numara lanturile locale Dedeman, Ambient sau Arabesque, precum si Praktiker, Kingfisher, Hornbach sau Mr. Bricolage.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri