"Felicit autoritatile si poporul roman cu ocazia celei de-a nouazeci si sasea aniversari a fondarii Romaniei moderne, precum si pentru recentele alegeri prezidentiale, la care s-a inregistrat o impresionanta participare la vot. Romanii s-au prezentat in numar mare la vot nu doar in Romania, ci in intreaga lume. (...) Acest exemplu de participare civica si de patriotism ne reaminteste ca in urma cu 25 de ani, cetatenii romani s-au alaturat unei miscari pentru libertate care traversa Europa Centrala si elibera milioane de persoane din spatele Cortinei de Fier. Romani curajosi din intreaga tara si-au riscat vietile pentru a lua atitudine pentru un nou mod de viata si a cere o schimbare. Pe parcurs, ei au adus libertate unei natiuni", a declarat Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia, la sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Library of Congress, potrivit Mediafax.

Oficialul american a reamintit ca democratia "nu este intotdeauna gratuita". "Plangem pierderea de saptamana trecuta a opt soldati romani care participau la un exercitiu comun cu fortele americane in apropierea orasului Sibiu. Suntem recunoscatori pentru faptul ca Romania continua sa isi asume riscuri pentru a sustine un scop mai inalt, le vom cinsti amintirea continuand sa luam atitudine pentru ceea ce este just si sa aparam principiile Aliantei. SUA si Romania fac mult impreuna pentru a promova securitatea, prosperitatea si libertatea in regiune si in intreaga lume", a spus Yee. Totodata, diplomatul SUA a precizat ca raman multe lucruri de facut, mai ales in contextul instabilitatii din regiune.

"Data fiind instabilitatea din regiune, este necesar ca toti aliatii nostri sa se uneasca pentru ca alte tari sa poata urma calea dumneavoastra. Si in tara, va fi nevoie de hotarare si curaj pentru a ingropa complet vestigiile trecutului, pentru a solicita responsabilizarea tuturor liderilor si pentru a asigura transparenta si stabilitatea guvernarii si a aduce binevenite investitii straine", a subliniat Hoyt Yee. "Intr-un sfert de secol s-au petrecut schimbari extraordinare; au existat greutati si s-au facut eforturi extraordinare, dar a existat si extrem de multa speranta (...) iar viitorul Romaniei este luminos", a mai spus asistent adjunct al secretarului de Stat american.