Victor Ponta, pemierul Romaniei, a recunoscut intr-o declaratie in aceasta seara ca taxarea marilor averi nu poate fi introdusa de anul viitor, deoarece ar insemna o taxa majorata si, in plus, in anul de gratie 2015 in Romania nu exista sistemul de declarare a averilor.

"Am discutat cu ei (membrii UNPR-n.r.) si am spus ca nici aceasta taxa nu se face in 2015, pentru ca iesim din principiul general ca nicio taxa si impozit in 2015. Si tehnic, ca sa poti sa pui o taxa pe o avere trebuie ca acea avere sa fie declarata. Noi nu stim acum, nu avem o legislatie decat pentru persoanele publice, cele care sunt obligate sa depuna declaratii de avere. Deci, daca vrem sa mergem - si parerea mea este ca e bine pentru un anumit nivel al averii - trebuie sa gasim un sistem de declarare, dar noi nu avem sistemul", a spus Ponta, conform Mediafax. El a adaugat ca o astfel de taxa nu va fi introdusa prin ordonanta de urgenta, ci prin lege adoptata de Parlament.

UNPR isi propune sa reintroduca in dezbaterea parlamentara proiectele legislative privind taxarea marilor averi si reducerea varstei de vot de la 18 ani la 16 ani, aratand ca are un protocol semnat in 2012 cu PSD, protocol in care se vorbea si despre aceste doua legi, el aratand ca acest protocol exista si in continuare. Proiectul de lege propus de UNPR prevede ca averile peste 450.000 de euro sa fie taxate cu 1%.

Marti, presedintele UNPR Gabriel Oprea a declarat, despre colaborarea dintre UNPR si PSD, ca aceasta nu depinde de adoptarea proiectului privind taxa marilor averi, el aratand ca Victor Ponta inca nu i-a raspuns daca sustine aceasta initiativa. Tot marti, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca ”de principiu” nu este ”favorabil” propunerii UNPR in ceea ce priveste suprataxarea marilor averi, mentionand ca nu intelege ”exact” la ce se refera masura care ar putea duce la vinderea unor averi pentru plata impozitului.

Citeste si:
Pro Romania vrea candidat propriu la prezidentiale. Variantele propuse
Dupa ce PSD si ALDE au...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ministrul Mediului propune amenzi pentru cei care hranesc ursii