Compania ucraineana Naftogaz a anuntat in noaptea de vineri spre sambata ca a achitat in avans o suma de 379 milioane de dolari catre Gazprom, pentru livrarea a aproape un miliard de metri cubi de gaze rusesti, arata AFP.

Gazprom a confirmat sambata aceasta plata prin purtatorul de cuvant Seghei Kuprianov, potrivit agentiei de presa rusesti Tass. Rusia a intrerupt in iunie livrarile de gaze naturale catre Ucraina, care refuza o crestere de pret decisa de Gazprom. Conflictul le-a provocat europenilor temeri cu privire la o perturbare pe timpul iernii a aprovizionarilor lor, care tranziteaza teritoriul fostei republici sovietice, conform Mediafax.

In urma mai multor runde de negocieri, Ucraina, Rusia si Uniunea Europeana (UE) au ajuns in octombrie la o solutie provizorie in acest contencios. Aceste acorduri vizeaza plata unor datorii ale Ucrainei si modalitati de plata a livrarilor pana in martie 2015.

Achitarea datoriei, in transe

Ucraina a platit Rusiei o parte a datoriei - in valoare de 3,1 miliarde de dolari - la inceputul lui noiembrie, achitand o transa in valoare de 1,45 miliarde de dolari. A doua transa, in valoare de 1,65 de miliarde de dolari, urmeaza sa fie achitata pana la sfarsitului anului. Rusii evalueaza totalul arieratelor Kievului la 5,3 miliarde de dolari, dar accepta sa recurga la Curtea de Arbitraj pentru o suma de aproximativ 2,2 miliarde de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri