Gazprom a confirmat sambata aceasta plata prin purtatorul de cuvant Seghei Kuprianov, potrivit agentiei de presa rusesti Tass. Rusia a intrerupt in iunie livrarile de gaze naturale catre Ucraina, care refuza o crestere de pret decisa de Gazprom. Conflictul le-a provocat europenilor temeri cu privire la o perturbare pe timpul iernii a aprovizionarilor lor, care tranziteaza teritoriul fostei republici sovietice, conform Mediafax.

In urma mai multor runde de negocieri, Ucraina, Rusia si Uniunea Europeana (UE) au ajuns in octombrie la o solutie provizorie in acest contencios. Aceste acorduri vizeaza plata unor datorii ale Ucrainei si modalitati de plata a livrarilor pana in martie 2015.

Achitarea datoriei, in transe

Ucraina a platit Rusiei o parte a datoriei - in valoare de 3,1 miliarde de dolari - la inceputul lui noiembrie, achitand o transa in valoare de 1,45 miliarde de dolari. A doua transa, in valoare de 1,65 de miliarde de dolari, urmeaza sa fie achitata pana la sfarsitului anului. Rusii evalueaza totalul arieratelor Kievului la 5,3 miliarde de dolari, dar accepta sa recurga la Curtea de Arbitraj pentru o suma de aproximativ 2,2 miliarde de dolari.