Luare de ostatici la Sydney, intr-o ciocolaterie in a carei fereastra a fost pus un steag islamic negru. Cartierul central in care se afla cafeneaua este blocat de catre forte de securitate, relateaza AFP. Martin Place, o piata situata in cartierul de afaceri din Sydney, a fost evacuata, iar zeci de politisti inarmati incercuiau Lindt Chocolat Cafe.

Imagini de televiziune prezentau un steag negru cu o inscriptie in araba, pus de catre ostatici intr-o fereastra a cafenelei. Se pare ca este vorba despre shahada, crezul islamic: "Nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah, iar Mahomed este profetul sau". Este vorba despre un singur rapitor, a anuntat seful politiei statului New South Wales, Andrew Scipione, fara sa fie in masura sa precizeze numarul persoanelor retinute.

Fortele de ordine nu stiu nici cu ce fel de situatie se confrunta. "Nu am confirmat inca faptul ca este vorba despre un eveniment care sa aiba legaturi cu terorismul", a declarat Scipione. Australia, care s-a angajat in septembrie alaturi de Statele Unite in lupta impotriva organizatiei Satul Islamic (SI), si-a crescut nivelul de alerta fata de amenintarea terorista reprezentata de combatanti jihadisti australieni care s-au intors din Irak si Siria, anunta Mediafax.

Presedintele american Barack Obama a fost informat despre situatie, a anuntat la Washington Lisa Monaco, consiliera sa pentru probleme legate de terorism. Martin Place este centrul financiar al Sydney, in care se afla sediile a numeroase administratii, inclusiv biroul premierului statului New South Wales Mike Baird, si sediul Bancii centrale.

Motivatii pentru luarea de ostatici din Sydney?

Premierul australian Tony Abbott a convocat Comitetul pentru Securitate Nationala, din care fac parte membri ai Guvernului sau si consilieri insarcinati cu probleme de securitate, pentru a face fata situatiei. "Nu cunoastem motivatiile autorului, nu stim daca este vorba despre motive politice, dar, evident, exista elemente care se indreapta in acest sens", a declarat el pentru presa.

"Scopul violentei politice este sa le provoace frica oamenilor, pentru ca sa nu mai fie ei-insisi. Australia este o societate pasnica, deschisa si generoasa. Nimic nu trebuie sa schimbe acest lucru si, de aceea, le cer australienilor sa-si continue ocupatiile obisnuite", a spus Abbott.
Presa scrie ca intre zece si 50 de persoane se afla in cafenea. Mai multe persoane au fost vazute tinand mainile sus. Patrick Byrne, un producator de la postul de televiziune Channel Seven, a carui redactie se afla in fata cafenelei, a declarat ca personalul postului a vazut luarea de ostatici desfasurandu-se sub ochii sai.

"Ne-am dus la fereastra si am fost socati sa vedem persoane care-si puneau mainile ridicate in sus pe geamurile cafenelei", a declarat el pentru Australian Broadcasting Corporation. Numeroase magazine au inchis. Doar cateva persoane puteau fi vazute mergand pe strazi, care de obicei sunt pline de lume. "Este trist sa ma gandesc ca aici este la mine acasa si ca acest lucru se poate petrece oriunde", a declarat o locuitoare, Rebecca Courtney.

Cu putin inainte de anuntarea luarii de ostatici, politia a anuntat arestarea unui barbat, la Sydney, in cadrul unei anchete privind pregatirea unor atentate in Australia. Seful politiei din New South Wales a declarat ca nu crede ca cele doua evenimente au vreo legatura. Suspectul, in varsta de 25 de ani, a fost arestat in cadrul unei "investigatii in curs cu privire la pregatirea unui atentat pe teritoriul australian si ajutarea unor cetateni australieni sa calatoteasca spre Siria pentru a participa la activitati armate", se arata intr-un comunicat.

Politia a intervenit concomitent la Opera din Sydney, care a fost evacuata, aparent in urma unei alerte declansate de un colet suspect. Potrivit unor estimari, peste 70 de australieni lupta in prezent in randul jihadistilor in Irak si Siria. Cel putin 20 de au fost ucisi in regiune, iar autoritatile se tem ca tot mai multi tineri australieni se pot radicaliza si comite atentate pe teritoriul australian. Australia si-a inasprit legislatia antiterorista la sfarsitul lui octombrie, interzicand orice calatorie fara un motiv valabil in tari considerate focare ale terorismului international.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri