Complotul terorist care viza avioane de pasageri intre Marea Britanie si Statele Unite si care se afla \"in faza finala\" atunci cand a fost dejucat are implicari asupra mai multor segmente ale businessului mondial.
Aceasta miscare poarta marca liderului retelei al-Qaida, Osama ben Laden, iar ca in cazul altor planuri de atentate compromise, pietele financiare europene au fost puternic zguduite, s-au produs perturbari ale traficului aerian, in timp ce cursul petrolului este in scadere.

Companiile aeriene primele victime

Astfel, majoritatea companiilor aeriene europene si-au anulat joi zborurile spre Londra dupa ce politia britanica a descoperit un complot care viza doborarea, prin detonarea unor bombe plasate la bord, mai multor avioane care zburau intre Marea Britanie si SUA.

Cea mai mare companie aeriana din Marea Britanie, British Airways, a anuntat ca suspenda temporar zborurile de pe aeroportul international Londra-Heathrow, cel mai mare aeroport international din Marea Britanie. In plus, pasagerilor li s-a spus sa evite aeroportul Heathrow pentru a evita intarzierile provocate de inasprirea masurilor de securitate. Imediat, actiunile BA au pierdut 3,6 la suta din valoare, fiind cotate cu 376 pence, la ora 9.25 GMT.

Similar, Lufthansa, Air France KLM, Iberia si Olympic Airlines au anuntat si ele anularea tuturor zborurilor cu destinatia Londra-Heathrow. SAS si-a anulat cursele spre Heathrow din Stockholm, Copenhaga si Oslo. Alitalia a anulat si ea o parte din zborurile cu aceeasi destinatie. Anunturile au afectat imediat cotatia titlurilor companiilor aeriene. Actiunile Air France KLM au pierdut 2,7 procente din valoare de 19,22 euro iar actiunile Lufthansa au pierdut 3,2 procente pana la 14,18 euro.

Si cursa Tarom pe ruta Bucuresti-Londra, programata pentru joi, ora 10.00, a fost anulata ca urmare a situatiei din Marea Britanie, ca si cele cele doua zboruri British Airways pe ruta Bucuresti- Londra, programate pentru joi dimineata, respectiv joi dupa-amiaza.

Nu doar companiile aeriene europene au avut de suferit, efectele atentatelor dejucate la Londra fiind resimtite pana in Australia, unde compania aeriana Qantas Airlines a anuntat ca va limita bagajele de mana care pot fi luate de pasageri la bordul avioanelor cu destinatia Marea Britanie. Aceeasi companie a decis sa interzica accesul cu lichide la bordul avioanelor cu destinatia SUA.

In plus, dupa ce operatorul aeroporturilor britanice, BAA, a cerut suspendarea tuturor curselor aeriene cu destinatia Londra - Heathrow si actiunile grupului spaniol Ferrovial, noul proprietar al BAA Plc, au pierdut 2,6 procente din valoare, ajungand la 60,65 euro. BAA a anuntat ca nu intentioneaza sa inchida aeroportul Heathrow din Londra, dar a avertizat ca zborurile au intarzieri majore si a sfatuit pasagerii sa renunte la calatorii.

Pretul petrolului, in scadere

Cursul petrolului era in scadere , pietele fiind ingrijorate de posibilitatea unui adevarat recul al traficului aerian pe termen imediat.

La Londra, barilul de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare in luna septembrie a pierdut 70 de centi, fiind cotat la ora 8.30 GMT la 76,58 dolari, dupa ce anterior a ajuns chiar la 76,44 dolari. La bursa de la New York, in cursul sedintelor electronice care preced deschiderea bursei, barilul de petrol light sweet crude cu livrare in luna septembrie era cotat la aceeasi ora cu 75,51 dolari, in scadere cu 64 de centi comparativ cu valoarea inregistrata miercuri seara.

Lucia Morariu: Traficul de calatori romani catre SUA a reintrat in normal. Asa sunt romanii

Socul generat de tentativa de atentat de la Londra asupra industriei aeronautice europene se va atenua in cateva zile si va ramane fara efecte asupra traficului de calatori intre Londra si Bucuresti, a declarat pentru NewsIn, directorul general al Eximtur, Lucia Morariu.

"Daca situatia nu va escalada si nu vor aparea alte tentative de atentat terorist, socul generat in piata se aceasta tentativa de atentat se va atenua in cateva zile", a spus Lucia Morariu. "Pentru moment, este firesc ca marile companii aeriene din Europa si-au anulat zborurile din si spre Londra, pentru a se proteja, dar, in conditiile in care nu vor mai aparea probleme, lucrurile vor reintra in normal in cateva zile", a adaugat directorul general al Eximtur.

"In ceea ce ii priveste pe romanii care calatoresc in Anglia, nu cred ca recenta tentativa de asasinat va avea un efect prea mare asupra lor", a mai spus Lucia Morariu. "Avem experienta mult mai grava a atentatelor din SUA, de la 11 septembrie, cand, dupa numai cateva zile de soc, traficul de calatori romani catre SUA a reintrat in normal. Asa sunt romanii", a mai spus Lucia Morariu.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri