Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) mentine productia actuala de petrol, chiar si in contextul unei scaderi a pretului pe baril pana la 20 de dolari, a anuntat Ali al-Naimi, ministrul Petrolului din Arabia Saudita, relateaza Financial Times.

"Nu este in interesul producatorilor din OPEC sa reduca productia, indiferent de pret. Indiferent daca scade la 20, 40, 50 sau 60 de dolari. Nu este relevant", a declarat al-Naimi, liderul de facto al OPEC. Ministrul Petrolului din Arabia Saudita, unul dintre cei mai influenti oameni din industria energiei, a aratat ca OPEC a renuntat la politica sa traditionala, potrivit careia obisnuia sa mentina preturile petrolului la un nivel ridicat prin limitarea volumului productiei, arata Mediafax.

In schimb, OPEC vrea sa isi mentina cota de piata la nivel global, astfel ca scaderea preturilor nu va afecta nivelul productiei. Al-Naimi a explicat ca, daca Arabia Saudita reduce productia, "pretul va creste, iar producatorii de petrol de sist din Rusia, Brazilia si SUA vor lua din cota de piata a Arabiei Saudite".

Oferta ridicata a ciopartit pretul

Pretul petrolului a scazut cu aproximativ 50% de la jumatatea lunii iunie, din cauza ofertei abundente, a aprecierii dolarului si a reducerii cererii, determinate de incetinirea cresterii economiei mondiale. Al-Naimi a aratata ca este posibil ca pretul barilului de petrol sa nu mai ajunga niciodata la 100 de dolari pe baril. De altfel, el a declarat ca Arabia Saudita si producatorii din Golf vor putea face fata unei lungi perioade cu preturi mici la petrol, datorita costurilor scazute de productie, de 4-5 dolari pe baril.

"Vrem sa spunem lumii ca tarile care au o eficienta inalta a productiei de petrol sunt cele care merita sa aiba o cota de piata mare. Daca pretul scade, scade... Altii vor avea mult de suferit inainte ca pe noi sa ne afecteze in vreun fel", a afirmat al-Naimi. In 2008, in timpul crizei financiare, cand cotatia petrolului a inceput sa coboare, OPEC a ales sa limiteze productia de petrol pentru a mentine un nivel ridicat al pretului.

Citeste si:
Investitiile anului 2019: Bitcoin, petrol si... Nuclearelectrica
Investitiile anului 2019:...

In schimb, in luna noiembrie a acestui an, OPEC a decis sa pastreze plafonul de productie la 30 de milioane de barili pe zi de petrol, ceea ce a contribuit la accentuarea scaderii preturilor. Marti, pretul petrolului Brent cu livrare in februarie a urcat cu 1,3%, al 60,86 de dolari pe baril. Arabia Saudita, cel mai mare exportator de titei din lume, si Emiratele Araba Unite asigura 40% din productia de petrol a OPEC. La nivel mondial, OPEC furnizeaza 40% din necesarul de petrol.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Semne proaste pentru economia globala: cererea de petrol, la minime