Potrivit CPJ, occidentalii au reprezentat o "proportie neobisnuit de ridicata" in randul celor 60 de jurnalisti care au fost ucisi in acest an in timp ce isi exercitau meseria. Acelasi comitet ancheteaza in aceasta perioada conditiile in care au murit alti 18 jurnalisti in anul 2014, pentru a determina daca moartea lor a fost asociata cu profesia acestora, arata Mediafax.

In total, aproximativ un sfert dintre jurnalistii ucisi in 2014 erau corespondenti de presa straini. Acest procent este de doua ori mai mare decat cel inregistrat in anii precedenti, a dezvaluit CPJ. In 2013, 70 de jurnalisti au fost ucisi pe plan mondial, iar 9% dintre ei erau jurnalisti occidentali, potrivit site-ului CPJ. Printre victimele din 2014 se afla jurnalistii americani James Foley si Steven Sotloff. Decapitarea lor, filmata si difuzata pe internet de gruparea jihadista Statul Islamic a ingrozit lumea intreaga.

Criza din Ucraina, de doliu pentru jurnalisti

Fotografa germana Anja Niedringhaus a fost ucisa in luna aprilie de un politist, in timp ce acoperea din punct de vedere mediatic alegerile din Afganistan, pentru agentia de presa americana Associated Press. Sase jurnalisti straini se regasesc pe lista celor cinci reporteri si doi atasati de presa care au fost ucisi in Ucraina in acest an. A fost pentru prima data dupa anul 2001 cand CPJ a raportat asasinarea in aceasta tara a unor jurnalisti in timp ce isi exercitau meseria.

Totusi, "majoritatea covarsitoare" a jurnalistilor ale caror vieti se afla in pericol din cauza profesiei lor continua sa ii vizeze pe membrii presei locale. CPJ a citat in special exemplul Siriei, care prezinta cel mai "ucigas" bilant pentru presa, pentru al treilea an consecutiv, cu 17 morti in 2014. In plus, 20 de jurnalisti au fost facuti prizonieri de SI, iar cei mai multi lucreaza pentru presa locala.

De la inceputul sangerosului razboi civil din Siria in 2011, 79 de jurnalisti au fost ucisi in aceasta tara, care devanseaza de acum Filipine in clasamentul celor mai "ucigase" tari din lume prin prisma reprezentantilor presei care au fost asasinati, dupa ce CPJ a inceput sa intocmeasca acest top macabru, in 1992. Potrivit CPJ, aproape jumatate dintre jurnalistii ucisi in 2014 au murit in Orientul Mijlociu, iar 38% dintre ei si-au pierdut vietile in zone de lupta si in cele in care au avut loc schimburi de focuri.