Naftogaz a platit a doua transa, in valoare de 1,65 de miliarde de dolari, din datoria Ucrainei catre Gazprom, in contextul in care Rusia avertizase marti ca va intrerupe din nou furnizarea de gaze, daca Ucraina nu respecta acordul incheiat in luna octombrie, scrie agentia rusa TASS.

In luna octombrie, Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana au semnat un acord pentru reluarea livrarilor de gaze catre Ucraina. Intelegerea a vizat un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzand atat plata datoriei la gaze a Ucrainei fata de Rusia, in valoare de 3,1 miliarde de dolari, cat si plata livrarilor de gaze rusesti pana martie. Pretul a fost fixat la 385 de dolari pe mia de metri cubi. Ucraina a achitat prima transa din datoria catre Gazprom, in valoare de 1,45 miliarde de dolari, la inceputul lunii noiembrie, scrie Mediafax.

In aceste conditii, Rusia a reluat pe 9 decembrie livrarile de gaze catre Ucraina, dupa o intrerupere de sase luni cauzata de disputa privind pretul gazului si de datoria neplatita de guvernul de la Kiev catre Gazprom, in valoare totala de 5,3 miliarde de dolari. Marti, ministrul rus al Energiei, Alecadr Novak, a avertizat ca Rusia va intrerupe din nou livrarile de gaze catre Ucraina daca autoritatile de la Kiev nu achita Gazprom suma de 1,65 miliarde de dolari pana la finalul anului.

Potrivit lui Novak, Ucraina va plati in primul trimestru al anului viitor intre 340 si 360 dolari pentru 1.000 metri cubi de gaz rusesc. In aprilie, cand expira acordul actual cu Ucraina, pretul gazelor va urca probabil la 440 dolari, a spus ministrul Energiei, mentionand ca Rusia este dispusa sa negocieze o noua reducere a pretului cu guvernul de la Kiev.

Citeste si:
Rusia da Ucrainei mai mult gaz in 2010
Rusia da Ucrainei mai mult...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si