Germania a fost, inca din anii `90, printre cei mai mari investitori ai Rusiei, un client redutabil pentru industriile auto, farmaceutica si a utilajelor, insa companiile nemtesti incep sa se retraga din Moscova, arata CNBC.

Investitiile masive ale Germaniei in Rusia au inceput dupa sfarsitul Razboiului Rece, cand peste 6.000 de compnii nemtesti si-au stabili operatiuni acolo. Situatia incepe insa sa se schimbe, pe masura ce puterea economica a Rusiei scade. Saptamana trecuta, gigantul nemtesc din industria chimica BASF a anuntat ca renunta la o intelegere cu Gazprom, gigantul energetic rusesc, abandonand un proiect comun de extragere si distributie de gaze naturale.

Un alt exemplu care lustreaza "exodul" companiilor nemtesti din Rusia este cel al companiei Opel, o unitate a General Motors din Germania, care a disponibilizat angajatii de la o fabrica din Sankt Petersburg. De asemenea, Volkswagen a inchis o fabrica de masini din Kaluga pe fondul cererii scazute, iar Fresenius, o companie din domeniul sanatatii, a renuntat la un parteneriat cu cateva companii rusesti. Peste o treime din companiile germane cu operatiuni in Rusia ar putea anula proiecte de investitii, cu toate ca foarte putine au plecat definitiv din tara, , respectiv 3% din total, conform unui sondaj realizat de Camera de Comert ruso-germana.

Economia plateste costuri politice

Conflictul din Ucraina a pus in alerta liderii din Germania, care au anulat sau amanat divere forumuri sau parteneriate, dar si intalniri politice la nivel inalt. Cu toate ca politicienii germani inca joaca carte diplomatiei in incercarea de a rezolva criza ucraineana, increderea oficialilor in Moscova s-a evaporat. Aceasta sciziune se datoreaza sentimentului de teama trezit de rusi in Europa, cu privire la noi diviziuni pe batranul continent.

Cu toate acestea, impactul este mai mare asupra Rusiei, care este intr-o mai mare masura dependenta de bunurile si investitiile nemtesti decat vice-versa. Rusia este acum sugrumata de sanctiunile venite ca urmare a intervetiei din Ucraina, la care se adauga devalorizarea rublei si scaderea pretului la petrol, principalul sau bun de export. Rusia ar putea intra intr-o recesiune grava in 2015, in timp ce economia Germaniei ar putea creste cu 1%.

Germania nu iese insa basma curata din acest joc economic cu Rusia. Exporturile catre Moscova au scazut cu 22% in octombrie 2014 fata de anul trecut. Tinand cont de faptul ca 10% din totalul companiilor nemtesti exporta in Rusia, situatia ar putea afecta prognoza de crestere a Germaniei. Comertul Rusiei cu Germaniei are o valoare dubla fata de cel cu Statele Unite, insa relatiile politice, diplomatice si cele ale elitei germane vizavi de Moscova se schimba.

Sanctiunile, parte din arsenalul politic folosit de Merkel

De altfel, sanctiunile impotriva Rusiei sunt un motiv de disputa si la nivel de lideri. In timp ce Angela Merkel a sustinut pana acum un regim dur al sanctiunilor, cautand mai degraba sa-l pedepsesca pe Vladimir Putin, cateva voci sustin contrariul. Doua figuri de seama din partea social democratilor, care fac parte din guvernul de coalitie de centru-dreapta si centru-stanga, repsectiv liderul partidului - Sigmar Gabriel si ministrul de Externe - Frank-Walter Steinmeier, si-au exprimat ingrijorarea cu privire la regimul sanctiunilor.

Sanctiunile nu au fost insa singurul motiv pentru care investitiile germane au inceput sa ocoleasca Rusia. Chiar inainte de anexarea Crimeei de catre Rusia, afacerile nemtesti au inceput sa paraseasca Moscova din cauza unei ostilitati crescute a strainilor vizavi de investitii.

Sa nu ocolim insa reversul medaliei: sunt si companii care continua sa investeasca in Rusia. Un producator nemtesc de rulmenti cu bile, Schaeffler, a deschis in octombrie o fabrica in orasul rusesc Ulyanovsk, situat la 550 de mile est de Moscova.

Cum arata bilantul oficial? Aproape jumatate din companiile germane prezente in Rusia, respectiv 41%, si-au incetinit investitiile, conform unui sondaj al Camerei de Comert care a luat in calcul 200 de companii. In acelasi timp, 36% dintre companii sunt pregatite sa renunte la proiectele din Rusia daca nu se imbunatatesc conditiile, iar 28% planuiesc sa concedieze angajati rusi.

Sursa foto: Reprezentare steaguri Rusia si Germania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri