"Aceasta data istorica trebuie sa ne aminteasca de responsabilitatile pe care Rusia si Statele Unite le au in favoarea pacii si stabilitatii in lume, de rolurile unice pentru a face fata provocarilor si amenintarilor internationale", afirma Putin in mesajul adresat lui Obama cu ocazia Anului Nou, potrivit Mediafax. Putin le-a transmis urari de sarbatori si fostului premier italian Silvio Berlusconi, fostului presedinte american George W. Bush si fostului presedinte francez Nicolas Sarkozy.

Totusi, in 2014, atat Putin, cat si alti oficiali de rang inalt din Rusia, au facut numeroase declaratii belicoase la adresa SUA si a statelor occidentale.

Fie ca a fost vorba de amenintari directe, afirmatii controversate sau declaratii cu subinteles, atat presedintele rus Vladimir Putin, cat si alte figuri importante de la Kremlin, au socat prin mesaje si replici taioase in 2014. Dupa anexarea Crimeei, retorica Rusiei la adresa Occidentului s-a inasprit, ca urmare a sanctiunilor occidentale care au sufocat economia rusa.

De exemplu, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a amenintat in luna mai ca va zbura deasupra Romaniei cu un bombardier, dupa ce avionul sau nu a putut tranzita spatiul aerian romanesc ca urmare a sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana. Astfel, in urma anexarii peninsulei Crimeea, Dmitri Rogozin, dar si alti oficiali inalti de la Kremlin, au primit interdictie de a zbura in spatiul Uniunii Europene. "La cererea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru zborul meu. Ucraina iar nu-mi permite sa trec. Data viitoare voi zbura cu un bombardier TU-160", a scris Rogozin pe Twitter.

Sursa foto: Presedintia Rusiei