Productia de petrol a Rusiei a atins in decembrie un nivel record post-sovietic, aratand ca cea mai importanta sursa de venituri a tarii nu a fost pana acum afectata de sanctiunile americane si europene sau de prabusirea preturilor titeiului, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Rusia a produs luna trecuta 10,667 milioane de barili de petrol pe zi, in crestere cu 0,3%, potrivit datelor preliminare publicate vineri de Ministerul Energiei. Datele se refera la titei si condensat, un petrol ultra usor din care se produc carburantii de calitate ridicata.

In 2014, productia medie de petrol a urcat cu 0,7%, la 10,58 milioane de barili pe zi, de asemenea un record post-sovietic. Cresterea a fost sustinuta de activitatea unor producatori privati.

Statele Unite si Uniunea Europeana au impus Rusiei sanctiuni, anul trecut, ca reactie la anexarea Crimeei si sustinerea de catre autoritatile ruse a separatistilor din estul Ucrainei.

Masurile includ si interzicerea exporturilor in Rusia a unor echipamente si tehnologii destinate sectorului energiei. Rusia obtine circa jumatate din venituri din industria petrolului si gazelor.

Recordul anterior al productiei de petrol, de 10,64 milioane de barili pe zi, a fost inregistrat in octombrie. Productia Rusiei a atins un record al erei sovietice de 11,4 milioane de barili de petrol pe zi in 1087, potrivit datelor grupului BP.

Cotatia petrolului Brent, folosita la stabilirea preturilor pentru circa jumatate din petrolul mondial, inclusiv al principalului tip de petrol rusesc, Urals, a scazut vineri, la Londra, cu 0,2%, la 57,19 dolari pe baril. Pretul maxim al petrolului Brent in 2014 a fost de 115,71 dolari pe baril.

Economia Rusiei se indreapta spre recesiune, pe fondul scaderii preturilor petrolului, iar pentru 2015 este anticipat un declin de 0,5% al productiei de titei a tarii, la 525 milioane de tone, potrivit estimarilor Ministerului Energiei.

Agentia Internationala pentru Energie se asteapta ca productia de petrol a Rusiei sa scada cu 1% in acest an.

Productia de gaze naturale a Rusiei a scazut in 2014 cu 4%, la 640,237 miliarde de metri cubi. Productia Gazprom a coborat cu 9%, la un minim istoric de 432 de miliarde de metri cubi, din cauza disputei referitoare la preturi cu Ucraina, al doilea mare client al grupului dupa Germania.

Preturile petrolului au scazut cu pana la 49% in 2014, cel mai amplu declin anual dupa criza financiara din 2008, pe fondul cererii scazute la nivel mondial si al concurentei dintre producatorii americani si cei din OPEC pentru cota de piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri