Credeai ca rusii sunt in suferinta? Petrolul, productie record

Productia de petrol a Rusiei a atins in decembrie un nivel record post-sovietic, aratand ca cea mai importanta sursa de venituri a tarii nu a fost pana acum afectata de sanctiunile americane si europene sau de prabusirea preturilor titeiului, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Rusia a produs luna trecuta 10,667 milioane de barili de petrol pe zi, in crestere cu 0,3%, potrivit datelor preliminare publicate vineri de Ministerul Energiei. Datele se refera la titei si condensat, un petrol ultra usor din care se produc carburantii de calitate ridicata.

In 2014, productia medie de petrol a urcat cu 0,7%, la 10,58 milioane de barili pe zi, de asemenea un record post-sovietic. Cresterea a fost sustinuta de activitatea unor producatori privati.

Statele Unite si Uniunea Europeana au impus Rusiei sanctiuni, anul trecut, ca reactie la anexarea Crimeei si sustinerea de catre autoritatile ruse a separatistilor din estul Ucrainei.

Masurile includ si interzicerea exporturilor in Rusia a unor echipamente si tehnologii destinate sectorului energiei. Rusia obtine circa jumatate din venituri din industria petrolului si gazelor.

Citeste si:
Putin: Rusia este dispusa sa inghete sau sa reduca productia de petrol
Putin: Rusia este dispusa sa...

Recordul anterior al productiei de petrol, de 10,64 milioane de barili pe zi, a fost inregistrat in octombrie. Productia Rusiei a atins un record al erei sovietice de 11,4 milioane de barili de petrol pe zi in 1087, potrivit datelor grupului BP.

Cotatia petrolului Brent, folosita la stabilirea preturilor pentru circa jumatate din petrolul mondial, inclusiv al principalului tip de petrol rusesc, Urals, a scazut vineri, la Londra, cu 0,2%, la 57,19 dolari pe baril. Pretul maxim al petrolului Brent in 2014 a fost de 115,71 dolari pe baril.

Economia Rusiei se indreapta spre recesiune, pe fondul scaderii preturilor petrolului, iar pentru 2015 este anticipat un declin de 0,5% al productiei de titei a tarii, la 525 milioane de tone, potrivit estimarilor Ministerului Energiei.

Agentia Internationala pentru Energie se asteapta ca productia de petrol a Rusiei sa scada cu 1% in acest an.

Citeste si:
Rusia raportează 6.611 noi infecţii cu Coronavirus
Rusia raportează 6.611 noi...

Productia de gaze naturale a Rusiei a scazut in 2014 cu 4%, la 640,237 miliarde de metri cubi. Productia Gazprom a coborat cu 9%, la un minim istoric de 432 de miliarde de metri cubi, din cauza disputei referitoare la preturi cu Ucraina, al doilea mare client al grupului dupa Germania.

Preturile petrolului au scazut cu pana la 49% in 2014, cel mai amplu declin anual dupa criza financiara din 2008, pe fondul cererii scazute la nivel mondial si al concurentei dintre producatorii americani si cei din OPEC pentru cota de piata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Apple a ajuns să valoreze mai mult decât giganții de pe piața de petrol și gaze
Setari Cookie-uri