IRAN: lege controversata privind valul Islamic

Un proiect de lege care urmareste sa ofere mai multa putere politiei iraniene si militiilor pentru o mai buna respectare a portului valului islamic a fost considerata anticonstitutionala, a anuntat sambata presa oficiala, citata de AFP.

Legea islamica, in vigoare in tara de la revolutia din 1979, obliga femeile sa poarte haine largi si hijab, un val care acopera parul si gatul. O unitate a politie "moralitatii" are ca misiune sa urmareasca respectarea legii si nu ezita sa impuna amenzi sau chiar sa le aresteze pe cele care nu se supun, anunta Mediafax.

Dar numeroase femei au inceput sa poarte in ultimul an valuri mai lejere, care le acopera doar putin din par, haine mai stramte sau tunici in locul mantourilor lungi sau a unui chador traditional.

Acest lucru a generat proteste in randul deputatilor si responsabililor religiosi care se plang ca legea nu mai este respectata si ca politia moralitatii nu mai vegheaza la aplicarea ei in mod corespunzator.

Proiectul de lege, intitulat "sustinere pentru cei care promoveaza virtutea si combat viciul" a fost respins de Consiliul gardienilor, desemnat sa verifice daca legile sunt conforme cu Constitutia si sharia.

Citeste si:
Angela Merkel a refuzat sa poarte valul islamic
Angela Merkel a refuzat sa...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Agentia oficiala Irna a afirmat, citand un purtator de cuvant al consiliului, ca proiectul in 24 de puncte contine 14 care sunt in "contradictie cu Constitutia si nu a fost aprobat", fara alte precizari.

Deputatii vor in cadrul acestei legi sa ofere militiei islamiste a regimului, Bassidj, mai multa putere si protectie pentru a le da avertismente femeilor despre care se crede ca sunt imbracate incorect.

Aceasta respingere nu inseamna totusi ca legea a fost abandonata definitiv. Consiliul a trimis proiectul in Parlament in vederea introducerii unor amendamente, potrivit agentiei.

Presedintele Hassan Rohani, un moderat ales in iunie 2013 dupa ce a facut campanie pentru mai multa libertate culturala si sociala, a luat distanta de acest proiect in octombrie.

Citeste si:
Țara care va menține starea de urgență până în ianuarie 2021
Țara care va menține starea...

"Nu ar trebui sa ne focalizam doar pe un subiect (precum modul de purtare a valului), pentru a preveni viciul", a declarat el.

Sursa foto: Foto: Hijab, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri