Germania este increzatoare ca Grecia isi va respecta angajamentele luate in cadrul planului de salvare european, a anuntat duminica un purtator de cuvant al Guvernului, citat de AFP.

"Grecia si-a respectat angajamentele in trecut. Guvernul presupune astfel ca Grecia va continua sa isi respecte angajamentele contractuale" fata de creditorii sai, a declarat Georg Streiter pentru AFP. Acesta a raspuns astfel informatiilor publicate sambata de Der Spiegel, potrivit carora cancelarul german Angela Merkel ar fi dispusa sa lase Grecia sa iasa din zona euro, in cazul in care stanga radicala ar pune in cauza politica de austeritate bugetara in aceasta tara.

"Guvernul german considera aproape inevitabila o iesire (a Greciei) din zona euro, daca liderul opozitiei Alexis Tsipras (stanga radicala Syriza) va conduce Guvernul dupa algerile (legislative), va abandona linia de austeritate bugetara si nu va mai rambursa datoria tarii", afirma site-ul de Internet al saptamanalului, sprijinindu-se pe "surse apropiate Guvernului german".

Angela Merkel si ministrul de Finante Wolfgang Schäuble (amandoi coservatori) au considerat "suportabila o iesire a tarii din zona euro din cauza progreselor inregistrate de zona euro de la summitul pe tema crizei din 2012", asigura Spiegel Online, citand aceleasi surse, scrie Mediafax.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat ca vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii de creditorii internationali (troica UE-BCE-FMI) in schimbul unui imprumut de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, sa negocieze o noua restructurare a datoriei publice. Parlamentul grec a anuntat miercuri dizolvarea sa si a confirmat organizarea la 25 ianuarie a alegerilor legislative anticipate la care stanga radicala Syriza este favorita in sondaje.

Citeste si:
Grecia primeste o noua transa de asistenta financiara
Ministrii de finante din Zona...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Grecia va primi 7,5 miliarde de euro de la zona euro