Apartenenta unei tari la zona euro este "irevocabila", afirma purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, ca reactie la dezbaterile privind excluderea Greciei din zona monedei unice, relateaza AFP.

"Apartenenta la zona euro este irevocabila", a declarat Annika Breidthardt, amintind ca aceasta regula este inscrisa in Tratatul de la Lisabona, in "Articolul 140, paragraful 3". "Nu vom face speculatii si scenarii care risca sa fie interpretate intr-un context care nu va fi", a explicat un alt purtator de cuvant, Margaritis Schinas, scrie Mediafax.

Potrivit publicatiei germane Der Spiegel, Guvernul Germaniei considera inevitabila excluderea Greciei din zona euro, in cazul in care partidul extremist Syriza va castiga alegerile din 25 ianuarie. Aceste informatii au suscitat controverse in Germania, unde sunt considerate modalitati prin care Guvernul Angela Merkel exercita presiuni asupra alegatorilor greci.

Comisarul UE pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, le-a cerut pe 29 decembrie alegatorilor greci sa sustina reformele favorabile cresterii economice. "Grecii sunt liberi sa ia decizii suverane privind Guvernul lor. In privinta apartenentei la zona euro, doar Grecia poate decide", a declarat presedintele Frantei, François Hollande.

Citeste si:
Noua Comisie Europeana a trecut de votul Parlamentului European
Noua Comisie Europeana a fost...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania, cea mai mare rata a mortalitatii din cauze tratabile in UE