Companiile Shell si Turkish Petroleum (TPAO), din domeniul energiei, vor incepe in luna ianuarie activitatile de explorare in vestul Marii Negre, in apropierea zonei unde Exxon si OMV au facut o descoperire semnificativa de gaze in 2012, potrivit editiei online a publicatiei Hurriyet Daily News.

Taner Yildiz, ministrul turc al Energiei, s-a declarat optimist in legatura cu rezultatele proiectului, precizand ca Romania a descoperit recent resurse de gaze in zona. "Incepem lucrarile de explorare cu aproape un an mai devreme decat am planuit initial, datorita parteneriatului cu TPAO si a sustinerii din partea autoritatilor turce", a afirmat Ahmet Erdem, directorul Shell din Turcia, noteaza Mediafax.

Shell si TPAO vor investi aproximativ 300 de milioane de dolari in activitatile de explorare din vestul Marii Negre, care se vor desfasura la 100 de kilometri de Istanbul, la adancimi de peste 2.000 de metri. "Obiectivul nostru este sa construim o platforma de explorare in valoare de aproximativ 1 miliard de dolari", a afirmat Taner Yildiz.

Ministrul Energiei a precizat ca 45 de companii au efectuat lucrari de explorare in Turcia anul trecut, fiind deschise 90 de puturi de explorare si 98 de bazine de productie, ceea ce a redus costurile prevazute pentru importul de energie cu 1,9 miliarde de dolari. In luna octombrie 2014, ExxonMobil si OMV Petrom au inceput forajul unei sonde de explorare pentru un nou prospect in blocul Neptun din Marea Neagra. Astfel, platforma Ocean Endeavour foreaza sonda de explorare Pelican South-1 la aproximativ 155 de kilometri de tarm, in sectorul romanesc al Marii Negre. Sonda va testa o noua structura geologica in blocul Neptun.

La inceputul lunii octombrie, platforma Ocean Endeavour a finalizat forajul sondei Domino-2, iar datele obtinute de sonda sunt in curs de evaluare. Cele doua companii au anuntat in februarie 2012 ca au facut o descoperire semnificativa de gaze in urma forarii sondei Domino-1, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

Citeste si:
Am omorat si Marea Neagra
Am omorat si Marea Neagra


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Turcia nu poate face fata unui val de migranti din Siria