Autoritatea ceha antimonopol, UOHS a amendat compania RWE Transgas, cel mai mare furnizor de gaze naturale din tara, detinut de compania germana RWE, cu suma record de 370 de milioane de coroane (16,99 milioane de dolari) informeaza NewsIn. Dupa consultari cu Comisia Europeana, autoritatea antimonopol, UOHS, care investiga din luna noiembrie a anului trecut afacerile si preturile practicate de compania RWE Transgas, a decis ca aceasta abuzeaza de pozitia ei dominanta pe piata ceha.

"Comportamentul companiei dominante poate fi calificat ca foarte serios, deoarece impune o bariera semnificativa pentru comerciantii de gaze naturale care incearca sa isi dezvolte afacerile, intr-un sector in liberalizare", a declarat presedintele UOHS, Martin Pecina. Compania RWE are un termen de 15 zile in care poate contesta amenda, care este cea mai mare pe care a impus-o vreodata arbitrul competitiei din Cehia.

Autoritatea ceha specificase anterior o suma de conditii pe care compania RWE Transgas ar fi trebuit sa le indeplineasca, ca sa evite amenda. UOHS a declarat, vineri, ca RWE Transgas nu a reactionat adecvat la cererile sale, ci, dimpotriva, a dat biroul in judecata, pe motiv ca ar face uz de proceduri ilegale.

Reprezentantii UOHS au declarat ca RWE trebuie sa ia masuri pentru a inlatura piedicile la nivel de competitie care au determinat aceasta amenda. Reprezentantii companiei RWE Transgas au declarat ca sunt surprinsi de verdict, pe care il vor studia cu atentie. "Compania RWE Transgas doreste inca sa se ajunga la un acord global privind aceasta situatie cu UOHS", au declarat reprezentantii companiei.

Consumatorii industriali au acuzat, anul trecut, compania RWE Transgas, care furnizeaza gaze naturale pe aproape intreg teritoriul Cehiei, ca abuzeaza de pozitia sa dominanta, dupa ce au esuat sa obtina un acord referitor la pretul gazelor naturale cu RWE. Compania RWE Transgas, care face importuri de gaze naturale din Rusia si din Norvegia, dispune de facilitati pentru stocarea gazelor naturale si de companii de distributie.

Reprezentantii autoritatii UOHS au descoperit faptul ca RWE Transgas a creat conditii mai favorabile pentru distribuitorii regionali care apartineau grupului sau decat pentru ceilalti distribuitori, iar contractele incheiate cu distribuitorii, de asemenea, limitau optiunea de a vinde gazele naturale pe un teritoriu mai mic decat cel pe care il deserveau in mod normal. UOHS a mai acuzat RWE ca practica preturi prea mari pentru stocarea gazelor naturale. Republica Ceha a inceput liberalizarea pietei de gaz natural anul trecut, dand permisiunea ca 35 de mari consumatori sa isi aleaga furnizorul de gaze naturale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.