In iulie, membrii boardului bancii centrale a Ungariei au urcat dobanda de politica monetara cu 0,50%, pana la 6,75%, suprinzand pietele financiare, care se asteptau la o majorare 0,25% a acesteia. Banca centrala a anuntat ca membrii boardului, care decid nivelul ratei de politica monetara, au cazut de acord ca exista presiuni inflationiste si ca ratele dobanzilor de politica monetara trebuie marite gradual pentru a o combate.

"Toti membrii consiliului au fost de acord ca ar fi prudent ca rata dobanzii de politica monetara sa creasca gradual, in etape, potrivit declaratiei de politica monetara a boardului din data de 3 iulie", a informat banca.

Membrii consiliului de politica monetara au fost de acord ca economia ungara este puternic expusa socurilor externe si volatilitatea diferentialelor de dobanda nu ar permite bancii sa inaspreasca politica monetara, astfel incat sa aibe acelasi tip de predictibilitate din tarile dezvoltate. "De aceea, actuala dimensiune a miscarilor ratelor dobanzii se poate schimba de la o sedinta la alta si, mai mult, o mentinere a aceluiasi nivel al dobanzii timp de o luna sau doua, nu ar fi in contradictie cu ciclul anuntat al ratelor dobanzii", a spus banca.

Analistii considera ca votul unanim este un semn ca parerile divergente in randul celor 13 membrii ai boardului bancii centrale ungare s-au redus, fata de situati din luna iunie, cand, pentru obtine majoritatea necesara cresterii cu 0,25% a ratei de politica monetara, a trebuit sa voteze de doua ori. Dar ei estimeaza ca este posibila o viitoare inasprire a politicii monetare, chiar caca membrii consiliului au sugerat ca ar putea fi flexibili in ceea ce priveste momentul si dimensiunea urmatoarei miscari.

"In opinia noastra, momentul si dimensiunea urmatoarei miscari va depinde direct de evolutia forintului si de apetitul global pentru risc. Oricum, evolutia sub asteptari a indicelui de crestere al preturilor din iulie, care descrie inflatia, ar putea fi un argument puternic in favoarea unei majorari a ratei dobanzii de politica monetara in aceasta luna","a declarat Illes Toth, analist la DZ Bank. Inflatia din Ungaria a fost peste astptari in iunie, cand a urcat la un nivel anual de 3%, de la 2,8% cat era in iunie.