Atentatul comis miercuri impotriva publicatiei Charlie Hebdo, la Paris, soldat cu 12 morti, este unul dintre cele mai sangeroase comise in Franta in ultimele decenii, relateaza AFP, care prezinta cele mai sangeroase atacuri teroriste ce au avut loc in Franta in ultimii 40 de ani, potrivit Mediafax.

  • martie 2012: Pe 11 si 15 martie, Mohamed Merah, in varsta de 23 de ani, ucide trei militari impuscandu-i pe strada, la Toulouse si Montauban, iar pe 19 martie omoara trei copii si un profesor intr-un colegiu evreiesc din Toulouse, dupa care este ucis pe 22 martie de catre politie, care-i asedia apartamentul, in centrul orasului.
  • 3 decembrie 1996: Un atentat cu explozibili intr-o rama de metrou, in statia Port-Royal din sudul Parisului, se soldeaza cu patru morti si 91 de raniti. Aceasta actiune terorista, cu butelii de gaz, prezinta asemanari cu valul de atentate din 1995.
  • 25 iulie 1995: O bomba explodeaza intr-o rama a Retelei Regionale Expres (RER), in statia "Saint-Michel" din centrul Parisului, omorand opt persoane si ranind alte 119. Acest atentat, atribuit extremistilor islamisti algerieni, a fost cel mai sangeros dintr-un val de actiuni teroriste care se va solda in total cu opt morti si peste 200 de raniti, in vara. In 2002, doi barbati sunt condamnati la inchisoare pe viata pentru trei dintre aceste atentate.
  • 17 septembrie 1986: Un atentat cu bomba comis in fata magazinului Tati, pe strada Rennes, la Paris, se soldeaza cu sapte morti si 55 de raniti. Actiunea face parte dintre cele 15 atentate (dintre care trei au esuat) comise de catre reteaua terorista pro-iraniana a lui Fouad Ali Saleh in 1985 si 1986 si care s-au soldat in total cu 13 morti si 303 raniti.
  • 31 decembrie 1983: Doua persoane sunt ucise, iar alte 34 sunt ranite in Gara Saint-Charles din Marsilia (sud), in explozia unei bombe plasate in apropiere de dulapurile automate pentru bagaje. Cu cateva minute mai devreme, alta explozie s-a soldat cu trei morti si trei raniti la bordul unui TGV, pe ruta Marsilia-Paris, la nivelul localitatii Tain-l'Hermitage (sud). Cele doua atentate vor fi revendicate de catre "Organizatia Lupta Armata Araba".
  • 15 iulie 1983: Explozia unei bombe, in apropierea punctelor de check-in ale companiei Turkish Airlines, pe Aeroportul Orly, omoara opt persoane si raneste alte 54. In martie 1985, trei armeni sunt condamnati pentru acest atentat, unul la inchisoare pe viata, altul la 15, iar celalalt la zece ani de inchisoare.
  • 9 august 1982: Un comando de cinci asasini deschide focul si arunca grenade in interiorul restaurantului "Goldenberg", pe strada Rosiers, in cartierul evreiesc din Paris. Bilantul: sase morti si 22 de raniti. Atacul, mult timp atribuit gruparii palestiniene Abou Nidal, este in continuare neelucidat.
  • 29 martie 1982: Atacul contra trenului "Capitole", pe ruta Toulouse-Paris - la bordul caruia ar fi trebuit sa se afle si primarul Parisului Jacques Chirac - se soldeaza cu cinci morti si 77 de raniti. Pare sa fie vorba despre primele represalii ale teroristului Illich Ramirez Sanchez - alias Carlos Sacalul - dupa arestarea a doi membri ai retelei sale, elvetianul Bruno Breguet si viitoarea sa partenera Magdalena Kopp.
  • 3 octombrie 1980: O bomba ascunsa intr-o sacosa, pe o motocicleta, explodeaza in fata sinagogii de pe strada Copernic, la Paris, la ora rugaciunii. Sunt ucise patru persoane, iar alte aproximativ 20 sunt ranite.
  • 20 mai 1978: Militanti palestinieni deschid focul, pe aeroportul parizian Orly, asupra unui grup de pasageri care se pregateau sa se imbarce catre Tel Aviv. Bilantul: opt morti - trei membri ai comandoului, doi membri ai Compagnies Républicaines de Sécurité (CRS) si trei pasageri. Alti trei pasageri sunt raniti.

De asemenea, pe 19 septembrie 1989, un avion McDonnell Douglas de tip DC-10 apartinand companiei UTA, care asigura o legatura Brazzaville-Paris, exploda in zbor deasupra Nigerului. Atentatul s-a soldat cu 170 de victime, dintre care 54 erau cetateni francezi. Justitia franceza a condamnat in contumacie, in 1999, sase presupusi membri ai serviciilor secrete libiene la inchisoare pe viata.

Sursa foto: Shutterstock / Teroristi

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri